Hlavní obsah

Hamáček s Babišem navrhnou Zemanovi odvolání šéfa ÚOHS

Foto: Profimedia.cz

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Reklama

S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje dorazí v úterý za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

Lídři koaličních stran se na postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání rozhoduje po návrhu vlády prezident. Rafaj v červenci uvedl, že respektuje pravomoc vlády navrhovat jeho odvolání, ale nedomnívá se, že by byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace na jednání protikorupční rady vlády a také Ústecký kraj. Ústecké zastupitelstvo žádá i o reformu rozhodovacích mechanismů úřadu. Rozhodování ÚOHS ohledně veřejných zakázek podle náměstka hejtmana pro dopravu Jaroslava Komínka není transparentní a má znaky svévole. Také sociální demokraté dříve uvedli, že výměna v čele úřadu je na místě.

V souvislosti s Rafajem se v médiích hovořilo v poslední době o několika případech. Loni v březnu policie zasahovala na antimonopolním úřadu kvůli tendru na výběr mýta. Letos v červnu server Aktuálně.cz upozornil na to, že Rafaj užívá byty napsané na firmu vlivného zákulisního hráče ČSSD Alexandra Čuby. Záloha 3,5 milionu na byt v Brně byla ale zaplacena z Rafajova konta.

Servery IHNED.cz a Aktuálně.cz také napsaly, že se policie zajímá o Rafajovy schůzky s hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL). Schůzky daly do souvislosti mimo jiné s rozhodováním o soutěži na projekt kontroverzní nové zlínské nemocnice za osm miliard, který Čunek prosazuje. Čunek schůzky potvrdil, podle něj ale společně řešili jeho „senátní aktivity“.

Rafaj v červenci uvedl, že podle ministra vnitra Hamáčka je motivací pro odvolání rozhodnutí úřadu v konkrétní zakázce ministerstva. Hamáček kritizoval zrušení tendru na nákup policejních vozů. ÚOHS soutěž na auta za 2,25 miliardy zrušil loni.

„Úřad přitom v dané věci pouze plnil funkci, pro niž byl zřízen, a předseda úřadu má nyní nést ‚trest‘ za to, že se rozhodovalo nezávisle, a nikoliv podle přání ministra. Právě kvůli možným politickým tlakům má přitom ÚOHS v současné době vysokou míru nezávislosti na vládě,“ uvedl Rafaj.

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance sociální demokracie jmenoval v červnu 2015. Za necelý rok tak Rafajovi vyprší druhý šestiletý mandát, potřetí už jmenován být nemůže.

Podle zákona může prezident odvolat předsedu úřadu na návrh vlády, ovšem jen tehdy, pokud nevykonává funkci po dobu delší než šest měsíců, nebo narušuje závažným způsobem důstojnost své funkce anebo nezávislost a nestrannost úřadu.

Babiš s Hamáčkem v červenci oznámili, že s návrhem dorazí za prezidentem po Zemanově dovolené. Jejich více než měsíční čekání na termín pravděpodobně prodloužila i operace paže, které se Zeman kvůli zlomenině podrobil v Ústřední vojenské nemocnici koncem srpna. Zeman od té doby pobývá v Lánech v rámci šest až osm týdnů dlouhé domácí rekonvalescenční péče.

Reklama

Doporučované