Hlavní obsah

Hamáček: Situace se zhoršuje, v několika okresech budou testy ve školách

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Jan Hamáček oznámil po jednání Ústředního krizového štábu, že podle aktuálních dat by se testování na školách mělo týkat 8 okresů. Nejhůř je na tom Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Článek

V pondělí zasedl poprvé po volbách do Sněmovny Ústřední krizový štáb. Ministr vnitra Jan Hamáček oznámil, že dochází ke zhoršování epidemické situace.

„Situace se postupně zhoršuje, roste nám počet případů, roste nám počet hospitalizací,“ řekl Hamáček.

Ministr vnitra také oznámil, že je zájem o třetí dávku očkování. „Je velký zájem o třetí dávku očkování, za poslední týden to bylo 80 tisíc případů,“ dodal Hamáček.

Na jednání Ústředního krizového štábu se řešila primárně situace ve školách.

„Diskutovali jsem otázku testování ve školách. Tam došlo k dohodě mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem školství, že v okresech, kde incidence překročí 300 případů na 100 tisíc obyvatel, což je aktuálně 8 okresů, proběhne plošné testování ve školách, a to 1. a 8. listopadu,“ řekl na tiskové konferenci ministr vnitra Jan Hamáček.

Situace je špatná hlavně v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Pokud se situace zhorší, je možné, že se testování bude týkat více okresů.

Hamáček také řekl, že požádal ministerstvo zdravotnictví, aby odhadlo, kolik testů na covid bude do konce roku potřeba. Pokud to bude nutné, Správa státních hmotných rezerv dokoupí další.

Respirátory ve školách

Vláda by dnes měla probrat protikoronavirová opatření na základních a středních školách. Podle návrhu, jak se na něm minulý týden dohodli ministři zdravotnictví Adam Vojtěch a školství Robert Plaga, budou muset nenaočkovaní učitelé ve výuce nosit respirátory.

Pro žáky tato povinnost platit nebude. V okresech, kde bude týdenní výskyt nákazy vyšší než 300 případů na 100 tisíc obyvatel, se neočkovaní žáci budou za týden po podzimních prázdninách na koronavirus testovat. Kabinet by mohl také projednat novelu krizového zákona, která má umožnit policii kontrolovat a na místě pokutovat nedodržení protikoronavirových opatření.

Reklama

Doporučované