Hlavní obsah

Hamáček uvažuje o změně Ústavy, Johnson & Johnson zaplatí pokutu 572 milionů dolarů a Česko rozšíří zákaz jízdy kamionů

Polední zprávy z úterý 27. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:42 – Hamáček uvažuje o změně Ústavy

Ve sporu o odvolání ministra kultury nešlo ani o Staňka, ani o Šmardu, byla to šance pro prezidenta Zemana, jak vyprovokovat sociální demokracii k odchodu z vlády – s překvapivou interpretací vládní krize přišel předseda ČSSD Jan Hamáček, který okolnosti vysvětloval ve včerejší Výzvě Seznamu. V ní včera vicepremiéra a ministra vnitra zpovídal politický reportér Václav Dolejší.

„On vychází z toho, že dlouhou dobu Michal Šmarda jako ministr Zemanovi nevadil,“ řekl Dolejší. „A najednou mu v červenci začal vadit. Z toho Hamáček usuzuje, že Zemanovým cílem bylo ho naštvat.“

04:12 – Nová hasičská stanice v Praze

Začíná se stavět nová hasičská stanice v Praze Holešovicích. Hasiči se tak dočkají moderní budovy po téměř 80 letech. Zbourat se proto musí dřevěné montované stavby, které vznikly už za druhé světové války. Investice za více než 300 milionů korun se plánuje už roky.

05:25 – Česko rozšíří zákaz jízdy kamionů

Česko rozšíří zákaz jízdy kamionů. Ty nově nebudou moci vyjíždět v neděli od půlnoci až do desáté hodiny večerní. Na tiskové konferenci po setkání ministrů to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Zároveň by mělo přibýt na nejvytíženější české dálnici D1 ještě letos 240 stání pro nákladní auta, v příštím roce dalších 120, doplnil ministr dopravy Vladimír Kremlík. K tématu se vyjádřil generální tajemník sdružení dopravců ČESMAD Vojtěch Hromíř, podle kterého je rozšíření zákazu jízdy kamionů velmi špatný nápad.

09:24 – Johnson & Johnson zaplatí pokutu 572 milionů dolarů

Přes 13 miliard korun – tolik zaplatí jeden z největších výrobců léků na světě, společnost Johnson & Johnson, státu Oklahoma. Podle rozhodnutí soudu se podílela na takzvané opioidové krizi ve Spojených státech. Firma s verdiktem nesouhlasí a chce se odvolat.

11:16 – Okolí Madridu zasáhly přívalové deště

Madrid a přilehlé okolí zasáhly v pondělí večer silné přívalové deště s krupobitím. Ty způsobily problémy v dopravě, zpožděno bylo i několik letů z madridského letiště. V nejhůře zasažených oblastech spadlo 65 litrů srážek na metr čtvereční. Nepřízeň počasí nikoho nezranila, na dnešní noc jsou hlášeny další bouřky a silné deště.

11:53 – Česko potvrdilo kandidaturu Věry Jourové

Budoucí šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová už má kompletní seznam nominací na eurokomisaře. Unijní státy až na dvě výjimky – Francii a Itálii – vyslyšely její přání a v pondělí své nominanty předložily. Česko potvrdilo kandidaturu Věry Jourové. Rumunsko a Portugalsko pak také na přání von der Leyenové nominovaly dva kandidáty – muže a ženu. Velká Británie kvůli brexitu svého zástupce v Evropské komisi mít nebude. Evropská komise v novém složení poprvé zasedne 1. listopadu.

12:23 – Inspektoři prošetřují let společnosti Smartwings

Čtvrteční let společnosti Smartwings z řeckého ostrova Samos do Prahy se 170 lidmi na palubě už prošetřují letečtí inspektoři. Boeing typu 737 letěl déle než dvě hodiny jen s jedním motorem. Levý přestal fungovat krátce po startu. Úřad pro civilní letectví se rozhodl postup prošetřit, protože ho považuje za nestandardní. Navíc manuál od výrobce ukládá pilotům přistát na nejbližším možném letišti. Piloti jich přitom cestou minuli hned sedm. Podle společnosti ale žádné předpisy neporušili.

12:55 – Italský prezident bude řešit vládní krizi

Italský prezident Sergio Mattarella se s předsedy parlamentních stran bude snažit vyřešit politickou krizi a zabránit vypsání předčasných voleb v zemi. O ty usiluje vicepremiér a předseda krajně pravicové Ligy Matteo Salvini. Variantou ale je i sestavení kabinetu v čele se současným premiérem Contem. Ministerská křesla by si rozdělilo vládní protestní Hnutí pěti hvězd a Demokratická strana.

13:21 – Corbyn bude jednat o předčasných volbách ve Velké Británii

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn chce v úterý se zástupci dalších opozičních stran a s rebely z řad vládních konzervativců jednat o tom, jak by bylo možné zabránit brexitu bez dohody. Corbyn chce po začátku schůze parlamentu 3. září vyvolat hlasování o nedůvěře vládě a zformovat dočasný kabinet, který by vyjednal s Bruselem odklad brexitu a přivedl zemi k předčasným volbám.

13:45 – Počasí

Reklama

Související témata:

Doporučované