Hlavní obsah

Hamáček: Josef Lux by dnes volil ČSSD. Lidovci žádají omluvu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jan Hamáček rozzlobil svým vyjádřením v debatě na České televizi pozůstalé po zesnulém politikovi Josefu Luxovi.

Reklama

Lídr sociální demokracie Jan Hamáček apeloval na hlasy od křesťanských demokratů. V České televizi mluvil o tom, že zesnulý dlouholetý předseda KDU-ČSL Josef Lux by aktuálně volil ČSSD. Vdova po politikovi se proti tomu ohrazuje.

Článek

Jméno zesnulého vrcholového politika a předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe se rozhodl vtáhnout do předvolební debaty předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Uvedl totiž, že je přesvědčený, že v současné situaci by Josef Lux hlasoval pro sociální demokracii.

„Obracím se speciálně na voliče KDU-ČSL, koalice Spolu vás nereprezentuje, hlas pro Spolu je hlas pro ODS. KDU-ČSL i sociální demokracie hájily rodinné hodnoty. Máme hodně společného a jsem přesvědčený, že kdyby za této situace volil Josef Lux, tak by hlasoval pro sociální demokracii,“ zněla část závěrečného apelu Jana Hamáčka v debatě. Tedy nebyla vyřčena v emocích a byla pečlivě dopředu připravená.

Podle lidoveckého poslance Marka Výborného se proti tomu vdova po Josefu Luxovi okamžitě ohradila. „Teď mi volala velmi rozhořčená Věra Luxová. Jan Hamáček v České televizi lže a vymýšlí si. Jménem Věry Luxové se proti jeho výroku rázně ohrazuji a žádám o jeho omluvu,“ reagoval na sociální síti Twitter Marek Výborný s dovětkem, že by zesnulý politik naopak jistě podpořil koalici Spolu.

Podobné informace na sociální síti Twitter zveřejnil i aktuální předseda lidovců Marian Jurečka. „Volala mi hned po tom výroku velmi naštvaná Věra Luxová, jasně se vůči tomu výroku vymezila, že Josef by ČSSD fakt nikdy nevolil a ona i celá široká rodina volí koalici Spolu,“ uvedl Marian Jurečka a dodal, že toto vyjádření bylo od předsedy ČSSD dost mimo.

Josef Lux předsedal KDU-ČSL v letech 1990 až 1998, byl také prvním ministrem zemědělství České republiky v letech 1992 až 1998 a místopředsedou první a druhé vlády Václava Klause. V roce 1998 musel kvůli těžké nemoci z pozice předsedy KDU-ČSL odstoupit. O rok později skonal na komplikace během léčby.

Reklama

Doporučované