Hlavní obsah

Hamáček vybírá dodavatele pro testování. O favoritovi jsou pochybnosti

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Stát hodlá nakoupit antigenní testy za miliardy pro děti do škol.

Reklama

Stát vybírá firmy na koronavirové testy do škol. Seznam Zprávy zjistily, že vyjednává i se společností, která antigenní testy nabízí za více než dvojnásobek výrobní ceny. Firmu provází i problémová minulost.

Článek

Ministerstvo vnitra vybírá firmu, která bude od prvního března dodávat testy do škol. Jde o miliardovou zakázku, kterou stát vypsal vzhledem k nouzovému stavu neveřejně. Možné dodavatele antigenních testů jednoduše vytipoval.

Ministr Jan Hamáček, jehož resort má o dodavateli rozhodnout, už avizoval, že preferuje testy od čínské společnosti Lepu Medical. S nimi se testuje ve školách i v sousedním Rakousku.

„Vedeme komunikaci s rakouskou stranou a zkoumáme možnosti, jak se připojit k jejich objednávkám,“ popisoval minulý týden ministr Hamáček.

Čínský dodavatel Lepu Medical však na seznamu možných dodavatelů testů není. Česká republika totiž jejich test hodlá nakupovat přes zprostředkovatele – na rozdíl od Rakouska, které testy od Lepu Medical nakupuje napřímo.

Zmíněným prostředníkem pro Česko je firma Quickseal. Ta se představuje jako hlavní distributor čínských testů do České republiky a výhradní zástupce společnosti Lepu Medical u nás.

Seznam Zprávy zjistily, že Quickseal plánuje státu prodávat čínské testy za více než dvojnásobek toho, co je obvyklé.

Se společností Lepu Medical totiž obchodují i jiné české firmy, kterým čínská firma dodává testy a zdravotní materiál. Redakce Seznam Zpráv jména těchto společností zná, kvůli možnému ohrožení obchodních vztahů se však rozhodla jména firem nezveřejnit.

Redakce však má k dispozici obchodní komunikaci, z níž plyne, že čínský dodavatel nabízí do Česka tyto testy za 2,6 dolaru, v přepočtu necelých 55 korun. Cena i s leteckou dopravou do České republiky a dalšími poplatky by tak neměla přesáhnout více než 65 korun za test.

„Cena testu je 2,6 dolaru (náklady na leteckou dopravu a další poplatky zdraží test o deset korun). Milion testů jsme schopni dodat do deseti dnů,“ píše čínská společnost Lepu Medical například české firmě, která na trhu působí více než pět let.

Foto: Seznam Zprávy

Objednávka české firmy s čínskou společností LEPU Medical na antigenní testy.

Jak však plyne z dokumentů předložených vládě, firma Quickseal by státu jeden test prodala za 130 korun bez dopravy. Uvádí se to v materiálu Ministerstva školství, které bylo pověřeno vypracováním testovací strategie ve školách a které s firmou Quickseal začalo už začátkem února vyjednávat.

Obchodní ředitel Quicksealu Michal Továrek přitom v rozhovoru pro Seznam Zprávy nastínil ještě vyšší cenu. „Testy mají CE, jsou IVD a naše společnost je řádně registrována na SÚKL, cena testu LEPU karty je 148 korun,“ uvedl pro Seznam Zprávy s tvrzením, že se jedná o nejlepší nabídku a cenu.

Pokud by Quickseal však prodával státu testy za cenu podle zmíněných podkladů Ministerstva školství, marže pro jeho firmu by byla 75 korun. To by převyšovalo částku, za kterou Lepu Medical nabídla jeden test jiným českým firmám (55 korun).

Jiný výhradní zástupce

Problém je také v tom, zda je skutečně Quickseal v Česku výhradním zástupcem Lepu Medical.

Obchodní ředitel Michal Továrek tvrdí, že ano. „Ověřoval jsem si to ještě u výrobce a ten mi potvrdil, že případná objednávka musí jít přes nás,“ ujišťoval Seznam Zprávy.

Také na svých webových stránkách Quickseal veřejně prohlašuje, že exkluzivním zástupcem čínského výrobce je a nelze ji obcházet.

Některá zjištění to však zpochybňují. Seznam Zprávy totiž mají k dispozici dokumenty, podle nichž Lepu Medical jmenovala svým zástupcem v České republice jinou českou firmu.

„Jste náš autorizovaný distributor, autorizovaný poskytovatel služeb, autorizovaný k registraci a distribuci našich produktů v České republice,“ stojí v dopise Číňanů české firmě, která na trhu působí od roku 1992 a nakoupenou dodávku zhruba milionů testů už přepravuje do Česka. Lepu Medical ji kromě toho oprávnila provádět prodejní a marketingové kampaně nebo prodejní servis.

Seznam Zprávy se proto ředitele Továrka ptaly, proč tvrdil, že výhradní zastoupení má pouze jeho společnost. Nejprve tvrdil, že na dotazy bude reagovat až tento pátek – tedy poté, co ministerstvo uzavře s vybraným dodavatelem definitivní kontrakt.

„My už jsme ty testy zavedli. Zaregistrovali jsme je, udělali jsme veškeré překlady, takže to si myslím, že vypovídá o všem,“ dodal pak Továrek. Doklad o exkluzivním zastupování čínského výrobce Lepu Medical však redakci i přes urgence nedodal.

I kvůli výše uvedeným pochybnostem chtěla redakce Seznam Zpráv vědět, na základě čeho začaly s firmou Quickseal o dodávkách testů Lepu Medical zdejší ministerstva vyjednávat a zda mají potvrzeno, že je Qucikseal opravdu výhradním zástupcem Lepu Medical.

Quickseal zařadilo na seznam možných dodavatelů testů už zmíněné Ministerstvo školství a počítá s ní i Ministerstvo zdravotnictví. Ani jeden z resortů však na otázky redakce neodpověděl.

Stejně to dopadlo i s odpovědí ministra vnitra Jana Hamáčka, jehož resort nyní finálního dodavatele testů vybírá.

Vzhledem k tomu, že Jan Hamáček odpověď nedal, není ani vysvětleno, proč Česko nenakupuje testy přímo od Lepu Medical, jako to dělají Rakušané.

Jaké podmínky musí antigenní testy splnit

- Testy musí být vhodné pro použití v EU – C E IVD certifikace.

- Senzitivita udávaná výrobcem > 90 %.

- Specificita udávaná výrobcem > 97 %, tedy podmínky pro Ag testy obecně.

- Udělená výjimka Ministerstva zdravotnictví k použití testu jako zdravotnického prostředku in-vitro formou samoodběru bez asistence zdravotnického pracovníka.

- Odběr z přední části nosu jako cesta k minimalizaci rizika uvolnění aerosolu při odběru v uzavřených prostorách škol.

Testy, ze kterých Ministerstvo vnitra vybírá:

LAB MARK / STANDARDTM️ Q COVID-19 Ag Test (kat. č. 09COV31D). Výrobce: SD BIOSENSOR.

Siemens Healthcare, s.r.o. / CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test. Výrobce: Siemens Healthcare, s.r.o.

PanbioTM️COVID-19 Ag Rapid Test Device (Nasal). Výrobce: Abbott.

SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit. Výrobce: LEPU Medical.

I.Q. Structures - Smart Covid test. Výrobce: SG Diagnostics Pte Ltd.

Aidian Oy (dříve Orion Diagnostica) / BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS. Výrobce: BIOSYNEX SWISS SA.

Doplnění textu:

Společnost Quickseal se po zveřejnění článku na redakci Seznam zpráv obrátila s tvrzením, že cenu za dodávku antigenních testů snížila nakonec z původně veřejně deklarovaných 148 a 130 korun na 77,5 korun za antigenní test včetně letecké dopravy. Bylo to prý proto, že do úterý 16.2., kdy ministerstvo vnitra začalo vybírat ze seznamu možných dodavatelů výherce tendru, nebylo žádné firmě známo množství, které by měly firmy do ČR do 28.února dodat. Quickseal cenu snížila kvůli většímu množství testů, které chce nyní ministerstvo vnitra dodat.

Zároveň společnost Quickseal tvrdí, že prý byla jediným oficiálním distributorem čínské společnosti Lepu Medical pro vládní projekt v ČR. Vedení firmy proto poslalo redakci Seznam zpráv dokument, který toho má být důkazem. Je z 11. února a píše se to v něm. Stejně tak informace, že pokud Quickseal kontrakt s vládou realizovat nebude, přijde Quickseal o tuto autorizaci.

Redakce Seznam zpráv má ale k dispozici vyjádření i čínského výrobce Lepu Medical. A to z 18. února, kdy ministerstvo vnitra vybralo jiného vítěze tendru (Tardigrad International Consulting s.r.o.). V tomto stanovisku čínského výrobce testů stojí, že Lepu Medical k 18.2. nemá žádného exkluzivního distributora v České republice.

Reklama

Související témata:

Doporučované