Hlavní obsah

Hamáček vyzradil působení českých špionů. Moskva žádá okamžité vysvětlení

Problematické vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka přiblížil pondělní pořad Terén Kristiny Cirokové.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

aktualizováno •

Jan Hamáček svými výroky o nutném stažení českých agentů z Ruska, kterým by po vrbětické kauze „hrozilo nejen vyhoštění“, způsobil ostrou reakci ruské strany. Podle bezpečnostních expertů tím Hamáček ohrozil agenty i zájmy státu.

Článek

Rusko zareagovalo na výroky, které český ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček pronesl 19. dubna v České televizi. Hovořil o tom, jak české tajné služby musely stahovat své lidi z Ruska před zveřejněním kauzy Vrbětice.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury TASS uvedla, že Rusko očekává, že české úřady odpovědí na otázky ohledně činnosti českých zvláštních služeb na ruském území.

Ve svém příspěvku na sociální síti Telegram podle TASS připomněla právě Hamáčkův výrok o stahování zpravodajců z Ruska.

„Silné odhalení. Toto téma je nutné zveřejnit, pánové,“ poznamenala Zacharovová.

Položila české straně několik otázek, zejména kolik zástupců českých tajných služeb dříve působilo v Rusku a kolik jich zůstalo, zda to byli profesionální zpravodajci, anebo šlo o naverbované občany, zda pracovali pouze pro Česko a na jaké cestovní pasy opustili Rusko, zda mají ruské občanství a jaké zločiny spáchali, pokud české vedení zařídilo jejich „zmizení“. Závěrem zdůraznila, že Moskva netrpělivě očekává bezpochyby zajímavé odpovědi z Prahy.

Co řekl Jan Hamáček v televizi:

Jan Hamáček veřejně hovořil o tom, jak naše tajné služby musely těsně před zveřejněním kauzy Vrbětice narychlo stahovat své lidi z Ruska. Bylo to 19. dubna v České televizi , kdy v pořadu Události, komentáře odpovídal na dotaz moderátora, zda naši zpravodajci operují v Rusku.

„My jsme těch posledních pár dnů seděli do noci na Ministerstvu vnitra a seděli jsme tam s šéfy tajných služeb a dělali jsme vše pro to, aby ti lidé, o kterých teď hovoříte, nemuseli ani speciálem, ani autem, aby prostě o nich ruská strana nevěděla a v poklidu zmizeli, protože těm by asi nehrozilo jenom vyhoštění,“ uvedl tehdy předseda ČSSD.

Vyloučil tak, že by čeští zpravodajci letěli zpět vládním speciálem společně s ostatními českými diplomaty, a řekl, že nejeli ani autem. Vyplývá z toho, že museli letět běžnou linkou.

O Hamáčkových sporných výrocích referoval v pondělí pořad Seznam Zpráv Terén, který si můžete pustit v úvodu tohoto textu.

Zpravodajci a bezpečnostní experti v něm vicepremiéra a ministra vnitra kritizovali s tím, že jsou nepatřičné a neprofesionální.

„Žádný ministr žádné vlády nemůže otevřeně v mediálním prostoru přiznat, že má naše země nějaké zpravodajské aktivity v zahraničí. To je zcela mimo kontext pochopení práce zpravodajských služeb a z tohoto hlediska si myslím, že to je prohlášení naprosto, naprosto neprofesionální a špatné,“ uvedl například bývalý náměstek ředitele civilní rozvědky (ÚZSI) Jan Paďourek.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček však tuto kritiku odmítl. To, že by ohrozil práci českých tajných služeb a že by se dopustil chyby, označil v reakci pro Seznam Zprávy v pondělí za nesmysl.

Už citovaný Jan Paďourek však v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl zcela opačný postoj.

„Z tohoto hlediska samozřejmě opravdu poskytl ruské straně velmi návodnou informaci. Pro protistranu je pak absolutně jednoduché zkontrolovat si seznam pasažérů na palubě letadel, která v tu dobu směřovala do České republiky nebo do Evropy,“ vysvětlil.

Rusko a Česká republika se momentálně nacházejí ve vážné diplomatické roztržce, která je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli. Toto pondělí z Prahy odletěla kvůli tomu zbylá část zaměstnanců a diplomatů ruského velvyslanectví.

Kulhánek odmítá hrát diplomatické hry

„Nehodlám přistupovat na pokusy o diplomatické pošťuchování, či jiné diplomatcké hry ze strany ruského ministerstva zahraničí. To je pod moji úroveň jako ministra zahraničí,“ reagoval pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová z ODS na prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí reagovala slovy, že „vysvětlovat má Ruská federace, nikoliv Česká Republika“.

„Pan Hamáček takovou věc říkat neměl, ale i kdyby ji neřekl, je to běžná praxe. Stejně tak se chovají všechny státy světa. Všechny státy mají v těch zemích nějaké určité zastoupení i v tomhle ohledu. Viděli jsme to jenom tady na zastoupení Ruské federace. Ve třech iljušinech odletělo 124 lidí a z toho bylo jen 30 diplomatů. Kdo byli ti ostatní s těmi služebními pasy? A my jsme na rozdíl od RF jim dali více než měsíc času. Oni těm našim dali hodiny,“ uvedla.

Předseda zahraničního výboru sněmovny Ondřej Veselý z ČSSD se pak ke slovům ruské strany odmítl vyjádřit. S tím, že nedůvěřuje Seznam Zprávám a věc Vrbětic už se ve sněmovně řešila.

Doplnili jsme reakce ministra zahraničí Jakuba Kulhánka a poslanců Sněmovny.

Reklama

Doporučované