Hlavní obsah

Otázka dne: Kolik seznamů s ministry poslal Babiš Zemanovi? A kdo na nich byl?

Andrej Babiš a Jan Hamáček v Černínském paláci.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jan Hamáček začal řídit další ministerstvo, v zádech bude mít odmítnutého europoslance Miroslava Pocheho.

Článek

Premiér Andrej Babiš uvedl mezi šestou a sedmou ráno do úřadu ministra zahraničních věcí Jana Hamáčka, který zároveň ve vládě řídí Ministerstvo vnitra.

Nestandardní situaci, kdy má vláda sice 15 postů, ale jen 14 lidí, způsobil prezident Miloš Zeman, který odmítl jmenovat navrženého kandidáta na post ministra zahraničí Miroslava Pocheho z ČSSD.

Hamáček ani Babiš zatím neřekli žádný plán, jak budou provizorium na jednom z nejdůležitějších míst ve vládě řešit. Avšak Hamáček tvrdí, že úřad bude navzdory složité situaci fungovat plnohodnotně.

Video: Záznam tiskové konference Andreje Babiše a Jana Hamáčka v Černínském paláci

Jan Hamáček a Andrej Babiš.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Europoslanec Miroslav Poche, který se prezidentovi nelíbí, by měl na úřadu pracovat jako politický tajemník.

„Náplní jeho práce bude denní agenda. Příprava a koordinace podkladů pro ministra. To je rolí těch lidí, kteří se pohybují v jeho nejbližším okolí,” uvedl na adresu Pocheho Hamáček s tím, že by spolupráce měla probíhat na dohodu o provedení pracovní činnosti.

Poche by si pak měl na ministerstvo přivést svůj tým, v němž budou kromě jiných exnáměstek Lukáš Kaucký či jeho asistent z europarlamentu Tomáš Petříček.

Otázkou dne se však stává to, za jakých okolností byl jmenován na ministerstvo zahraničí Jan Hamáček.

Jde totiž o to, zda na návrhu pro jmenování ministrů bylo u kolonky ministra zahraničních věcí jméno Jana Hamáčka, či europoslance Miroslava Pocheho. Anebo zda existovaly dva návrhy, jak uvedl server Aktuálně.cz.

Premiér Andrej Babiš to odmítl. „Předal jsem jediný seznam, a to v pondělí v 9:10 ráno. Celý postup jsem koordinoval s faktickým šéfem legislativní rady vlády panem Kněžínkem,” uvedl Babiš.

Ten zároveň neupřesnil, na jakém základě byl tedy Jan Hamáček jmenován. „Já si myslím, že tu debatu jsme komentovali už několikrát. Vláda byla jmenována, pan ministr je tady, má vyřešit ten problém resortu a já předpokládám, že ho vyřeší,” doplnil Babiš.

S takovým vysvětlením je však nespokojena opozice. ODS chtěla otázku Hamáčkova jmenování dostat na program Sněmovny, ale proti poslancům nových spojenců ANO a ČSSD to neprosadila.

Na vysvětlení však prý bude trvat. „Před problémem prostě neutečete,“ řekl vládním poslancům předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Doporučované