Hlavní obsah

Hamáček žádá od Řecka seznam sirotků k přijetí. Řecko chce do EU převézt 2,5 tisíce z nich

Foto: vlada.cz

Dokud nemáme konkrétní seznam, nikoho nepřijmeme, trvá na svém Hamáček.

Reklama

Po vlně kritiky na ČSSD kvůli odmítání přijetí válečných sirotků Jan Hamáček vyzval Řecko, aby mu zaslalo konkrétní seznam dětí. Trvá totiž na tom, že Česko nepřijme dospívající Afghánce nebo Pákistánce.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček ve středu vyzval Řecko, aby mu zaslalo konkrétní seznam 40 sirotků, které Česká republika může přijmout z tamních uprchlických táborů.

Po sérii vyhrocených debat na sociálních sítích i mezi politickými stranami tak zareagoval na dopis řeckého ministra z letošního září – ten v něm žádal státy EU, aby v rámci solidarity přijaly dohromady 2,5 tisíce dětí bez doprovodu. Česku navrhoval převzetí 40 z nich.

„Zveřejnil jsem všechny dopisy a trvám na tom, aby nám Řecko zaslalo konkrétní seznam. Chceme pomoci, ale dětem, nikoliv nezletilým na prahu dospělosti, kteří navíc ani nejsou ze Sýrie,“ zopakoval Seznamu.

Hamáček v odpovědi upozornil na to, že pomoc Řecku s přijetím sirotků nabízel už loni – tehdy od ministerstva požadoval informace o tamních Syřanech mladších 10 let, jejichž členy rodiny nelze dohledat. Odpověď však tehdy nepřišla.

„Proto bych rád zopakoval svoji žádost o poskytnutí seznamu konkrétních 40 dětí bez doprovodu, u nichž je právně i logisticky možné jejich případné přijetí z Řecka, s cílem podrobit je bezpečnostnímu prověření ze strany českých bezpečnostních složek,“ píše Hamáček v dopise zveřejněném na webu ministerstva vnitra.

Věk ani národnost dětí Řecko nestanovuje

Ještě na začátku týdne přitom Hamáček reagoval zamítavěji.

„Ty informace, které já mám k dispozici i z řecké strany, ukazují, že se nejedná o malé syrské děti, ale o nezletilé Afghánce a Pákistánce,“ řekl v pondělí České televizi s tím, že v přijetí takovýchto dětí „nevidí smysl“.

Ve stejném duchu se minulý týden vyjádřil i na Twitteru: „Nevidím smysl v tom, přesouvat po EU 17leté bez nároku na azyl, když Atény na ochranu hranic a azylové řízení dostávají od EU miliardy eur, jen ČR poskytla 270 expertů.“

V dopise řeckého ministra ale ve skutečnosti žádné informace o věku ani původu dětí nejsou.

„Píšu Vám kvůli neutěšené humanitární situaci zahrnující dva a půl tisíce nedoprovázených dětí, které jsou nyní umístěny v různých táborech v Řecku. (…) Tito nezletilí nemohou dále zůstávat na řeckých ostrovech, ale zároveň je téměř nemožné přesunout je rychle zpět do země původu, protože chybí možnosti jejich umístění,“ stojí v dopise ministra pro civilní obranu.

Ten dále prosí o pomoc s jejich přemístěním. Uvádí, že ministerstvo sestavilo přibližný počet dětí, které by jednotlivé země mohly přijmout – i v závislosti na politické klima v dané zemi.

Z celkového počtu 2,5 tisíce nezletilých nabízí Česku převzít 40 z nich – stejně jako Polsku, Maďarsku, Slovensku a některým dalším postsovětským zemím. Německo a Francii žádá o přijetí 350 dětí, Nizozemsko, Belgii, severské státy nebo Rakousko prosí o pomoc se 150 z nich.

ČSSD: Chybí politická odvaha

Ačkoliv Jan Hamáček Řecku nyní slíbil další spolupráci, strana si od humanitární iniciativy přesto nechává patřičný odstup.

„Chybí nám pocit, že v zemi někdo syrské sirotky chce. A tak v sociální demokracii není ani odvaha na to, jednoznačně slíbit uprchlíky přijmout,“ přiblížil Seznamu zákulisní dilema jeden z členů předsednictva strany.

Nahrává tomu i pondělní vyjádření poslance Ondřeje Veselého. Ačkoliv dopis řeckého ministra zmiňuje jen možný počet dětí, měl místopředseda ČSSD v prohlášení pro ČT jasno: „Dopis je velmi nekonkrétní a je z něj zřejmé, že nám chtějí Řekové vnutit ty nezletilce, kteří u nich páchají trestnou činnost a jsou problémoví.“

Kdo si v ČSSD naopak jednoznačně myslí, že by Česká republika sirotkům měla pomoci, je ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Je ale nutné brát v potaz, že máme premiéra, který slíbil nepřijmout ani jediného uprchlíka,“ řekl dříve s tím, že tamní pracovníci české ambasády se chystají tábory v Řecku navštívit.

Veselý i Hamáček se však shodují v jednom – pokud Česko dostane informace o konkrétních dětech mladších 10 let, je připraveno pomoci.

„Jsme připraveni pomoci. Ale řecká strana prostě není schopna podat data,“ uvedl v pondělí Veselý.

Reklama

Doporučované