Hlavní obsah

Jména ministrů jsou důležitá, vstup do vlády důležitější. Schůze ČSSD v Liberci skončila jednoznačně

Rozhovor s Janem Hamáčkem, Pavlou Řechtáčkovou a Janem Mečlem.Video: Kalátová Barbora

 

Reklama

Týden před vnitrostranickým hlasováním, zda vstoupit do vlády, vysvětluje vedení ČSSD situaci libereckým sociálním demokratům. Některé z nich ke vstupu do vlády přesvědčilo.

Článek

Tři dny poté, co širší vedení sociální demokracie pustilo do vnitrostranického referenda hlasování o otázce, zda by měla strana vstoupit do jedné vlády s trestně stíhaným Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO, začal předseda Jan Hamáček „vysvětlovací“ cesty po regionech. Schůze se sociálními demokraty z regionu nebyla veřejná. „Hlavním tématem byl výsledek dohody mezi hnutím ANO a sociální demokracií. Mým úkolem bylo vysvětlit, proč je ta dohoda taková, jaká je,“ vysvětloval po skončení Hamáček.

Podle zúčastněných se nikdo z přítomných nevyslovil proti vstupu do koalice. „Zítra na okresním předsednictvu očekávám bohatou diskusi, názory budou rozdílné,“ uvedla okresní předsedkyně Pavla Řechtáčková. Podle ní je většina členů pro vstup do koalice, v krajních případech pak straníci doporučují vstoupit spíše do opozice kvůli malému volebnímu výsledku v parlamentních volbách.

Ne všichni se ale schůze mohli zúčastnit. „Mám tady nějaké omluvenky,“ uvedl už před začátkem předseda krajské organizace Jan Mečl. Například českolipská starostka Romana Žatecká, členka krajského zastupitelstva, která se letos ucházela o post místopředsedkyně, řekla Seznamu, že kvůli povinnostem ve svém úřadu na diskusi se stranickými šéfy nedorazila.

Video: Barbora Kalátová

Hamáček přijel spolu s 1. místopředsedou Jiřím Zimolou do Liberce objasňovat program chystané vlády, koaliční dohodu s Babišem, ale nemluvil třeba o tom, co mnozí straníci považují za neméně důležité - pět jmen, která budou sociální demokraty proti převaze Babišových ministrů v kabinetu zastupovat.

O jménech ministrů bude totiž jednat až v pátek předsednictvo ČSSD. Do té doby ještě Jan Hamáček zavítá v úterý do Pardubic a Hradce Králové, ve středu do Prahy a ve čtvrtek na Vysočinu. V pátek pak ještě kromě schůze vedení strany čeká předsedu výjezd do Teplic.

Reklama

Doporučované