Hlavní obsah

Hamáček: Korespondenční volba? Změna zákona by teď byla cesta do pekel

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Pokud by počet nakažených rostl po celé České republice, vnímá to ministr vnitra jako výzvu pro znovuobnovení Ústředního krizového štábu.

Článek

Ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že lidé, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu, nebudou smět volit. Ministr vnitra Jan Hamáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy ale vysvětluje, že krajská hygienická stanice zatím nařídila karanténu pro 3500 lidí v celé republice, což by výsledky voleb zkreslit nemělo.

Hamáček také říká, že situace ohledně počtu nakažených je zatím pod kontrolou, protože se jedná o nakažené v ohniscích a ne po celé republice. Pokud by však čísla rostla po celé zemi, tak by to byla podle něj výzva pro znovuobnovení Ústředního krizového štábu.

V pondělí jste oznámili, že lidé, kteří budou v karanténě kvůli covid-19, nebudou smět volit. Karanténa je ale široký pojem, spadají tam lidé, kteří jsou tam preventivně, ale také ti, co se nakazili. Kdo přesně tedy bude omezen na svém volebním právu?

Z našeho pohledu se to vztahuje na ty občany, kteří mají nařízenou karanténu krajskou hygienickou stanicí. Aktuální čísla ukazují, že nařízenou karanténu má 3500 lidí, což není číslo, které by z celostátního pohledu mohlo volby ovlivnit.

Právníci však upozorňují, že by se výsledky daly napadnout. Pokud by například v senátních volbách skončilo druhé kolo těsně, mohl by se neúspěšný kandidát domáhat zneplatnění voleb. Nemělo by se právě pro tyto případy udělat nějaké preventivní opatření?

Pokud teď máme 3500 lidí v karanténě na celou republiku a senátní obvod má 100 tisíc voličů, tak je to stále relativně marginální číslo. Nicméně my jsme ustanovili pracovní skupinu a odborníci musí říct, jak tuto situaci vyřešit, aby to bylo legislativně a epidemiologicky čisté. Musíme tedy přijít s řešením, které co nejméně omezí naše občany. Nicméně není řešením škrtnout paragraf volebního zákona, protože pokud bychom to udělali, kdokoliv, kdo by měl například tuberkulózu, by se mohl domáhat volebního práva, a to asi nikdo nechce.

Podle ústavního právníka Marka Antoše je ale interpretace zákona z vaší strany nedořečená, protože váš náměstek Petr Mlsna řekl, že se omezení týká všech v karanténě, což je velmi široký pojem. Byla tedy podle vás tato interpretace šťastná?

Pan Mlsna neudělal nic jiného, než že ocitoval zákon, a mě fascinuje, že kolegové z opozice vykřikují, že ministerstvo a vláda chce lidem vzít volební právo. Volební zákon platí pětadvacet let a v tom zákoně je jasně napsáno, že karanténa je překážka volitelnosti.

Zároveň ale Listina základních práv a svobod (čl. 22) říká, že veškerá zákonná úprava musí být taková, aby umožňovala svobodnou politickou soutěž. A právě proto byla interpretace podle právníků nešťastná.

Předpokládám, že ti, co to interpretují za ministerstvo, říkají, tak jak je to napsáno v zákonu - tedy že překážkami ve výkonu volebního práva jsou zákonem stanovená omezení osobní svobody, která jsou uložená příslušným orgánem, což je v tomto případě krajská hygienická stanice.

Kdy bude mít skupina odborníků výsledky pro řešení této situace?

Na konci července proběhnou nominace do odborné skupiny, takže si myslím, že výsledek bude v prvních týdnech srpna.

Senát chce vyzvat vládu, aby urychleně zavedla korespondenční volbu. Jaký na to máte názor?

Korespondenční volbu není možné zavést za dva měsíce, to prostě nejde. A jenom upozorňuji, že volby už byly vyhlášeny podle platného zákona. Nedokážu si tedy představit, že teď začneme zákon předělávat. Nerad bych skončil tím, že volby budou zneplatněny, protože jsme během běhu voleb změnili zákon.

Pokud by se svolala mimořádná schůze Sněmovny, tak by se volební zákon mohl upravit.

Samozřejmě, že volební zákon se dá lehce upravit, ale měnit zákon, jenž se bude vztahovat k volbám, které jsou už vyhlášené, to je cesta do pekel. Hodlám tedy počkat na doporučení odborné skupiny, ale v reálu se toho moc udělat nedá.

Počet potvrzených případů covid-19 v úterý stoupl o 212, nejvíce od konce června. Aktuálně je tak v zemi nemocných přes 5000 lidí. Nezačíná podle vás druhá vlna?

Situace je horší, než byla před pár týdny, ale zase bych citoval odborníky. Pokud bude nárůst udržen lineárně, dá se to zvládnout. Pokud by se křivka začala překlápět exponenciálně, je to problém.

Neuvažujete o aktivizaci Ústředního krizového štábu?

To zatím není na pořadu dne. Aktuální situace nezasahuje celou republiku a opravdu ta ohniska jsou zvladatelná na úrovni krajských krizových štábů. Samozřejmě - pokud by se ukázalo, že nám počet nakažených roste, byla by to výzva pro reaktivizaci Ústředního krizového štábu.

Jak podle vás situaci zvládá Ministerstvo zdravotnictví?

Situace je teď jiná, protože tady zatím nemáme plošné nárůsty, ale ohniska a řeší se to tak, jak je to v pandemických plánech. To znamená, že v rámci ohnisek se dělají opatření. Z mého pohledu toho krajská hygiena a Ministerstvo zdravotnictví více dělat nemohou.

Takže z jejich strany podle vás nebyl žádný problém ohledně postupu, který volili na Karvinsku?

Podle mě je největší problém ten, že chybí vyšší míra koordinace na krajské úrovni, což je ale řešitelný problém. Pokud se budou konat pravidelná jednání bezpečnostní rady kraje, zlepší se komunikace, ohniska nákazy se v krajích dají zvládnout i bez vyhlášení nouzového stavu.

Reklama

Doporučované