Hlavní obsah

Kroupa o Hamáčkově cestě do Moskvy: Přišel čas, aby kápnul božskou

Foto: Seznam Zprávy

O zjištění o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy hovořil v Ptám se já novinář Janek Kroupa.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Seznam Zprávy přinesly informaci o podezření, že vicepremiér Jan Hamáček při plánované cestě do Moskvy chtěl uhladit zjištění o výbuchu skladu ve Vrběticích. Kauzu v Ptám se já popsal reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa. Jaké má důkazy?

Dva týdny poté, co předseda vlády Babiš a vicepremiér Hamáček zveřejnili informace o útoku ruských vojenských rozvědčíků v muničním skladu Vrbětice, se otevírá jedna z největších nejasností této bezprecedentní kauzy.

Podle zjištění Seznam Zpráv a výpovědí řady svědků měl ministr vnitra Hamáček, který byl v inkriminované době pověřen řízením Ministerstva zahraničí, ve skutečnosti plánovat do Moskvy odjezd s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem za dodávky vakcíny Sputnik V a za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joea Bidena a Vladimira Putina.

Zatímco Hamáček informaci odmítá, opoziční poslanci žádají vysvětlení a předseda ODS Petr Fiala už vyzval ministra vnitra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka k rezignaci.

Co vše o kauze víme? Poslechněte si rozhovor úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo si ho pusťte ve videu:

„Kdybychom tu informaci neměli z první ruky, tak bychom to nemohli publikovat,“ říká o svém zjištění Janek Kroupa.Video: Seznam Zprávy

1:07 – (Těmi informacemi) jsme si absolutně jisti. Komunikovali jsem se všemi účastníky toho jednání 15. 4. a zároveň jsme mluvili s celou řadou lidí, kteří byli v tom širším spektru a v nějaké míře se na tom podíleli a kteří ze svého postavení měli vhled do toho, co se připravuje a jak.

2:09 – Pavel Zeman říká, že ve chvíli, kdy přišel, tak už bylo jasné, že ta cesta nebude. Ergo, než přišel, tak to zdaleka tak jasné být nemuselo.

2:54 – Některé naše zdroje nám potvrdily, že ve chvíli, kdy k vyšetřování dojde, tak se potvrdí to, jak to bylo doopravdy.

3:26 – Kdybychom tu informaci neměli z první ruky, tak bychom to nemohli publikovat.

4:30 – Je to naprosto šílené, ale bohužel to zapadá do toho, co v té chvíli Jan Hamáček dělal. (…) Jan Hamáček se 6. dubna dozvěděl, že za vrbětickým výbuchem stojí ruští agenti. Z titulu ministra vnitra povolal velvyslance Pivoňku do Prahy. Za zády ministra Petříčka, který nám potvrdil, že o této věci nevěděl. (…) Následně 14. oznámí, že pojede do Ruska. Pak oznámí, že bude jednat o Sputniku a pak oznámí, že by byl skvělý nápad, že by Biden a Putin se sešli v Praze. A to dělá ve chvíli, kdy už nejméně týden ví, že ruští agenti vyhodili do povětří muniční sklad a zabili dva lidi. Dále si pozve šéfy tajných služeb na schůzku, kam si nepozve šéfa té jedné tajné služby, která ten případ opravdu zpracovává. Celá anabáze končí ve chvíli, kdy mu cestu zatrhne Andrej Babiš. Hamáček pak přijde s vysvětlením, že to bylo celé zpravodajskou operací a že neměl nikdy úmysl tam jet. Že to byla krycí akce, aby dostal nenápadně velvyslance do Prahy. On ho ale pozval o týden dřív, než oznámil cestu.

11:28 – Hamáčka nejvíce, podle našich zdrojů, vyděsilo, když zjistil, že by si ho Rusové při tom jednání pravděpodobně nahráli. Nechtěl, aby Rusové tu věc vydávali za obchod. On by přišel s tím, že by tady zachránil Českou republiku, každý touží po očkování. Přišel by s tím, že je velký státník, protože zařídil summit Biden-Putin v Praze.

13:19 – Když Jan Hamáček argumentuje tím, že říká: „Já jsem přeci s těmi šéfy tajných služeb nepřipravoval velezradu,“ no tak to je pravda, protože oni mu ji rozmlouvali. Připravoval ji on sám, ne oni.

14:17 – Historka o tom, že to byla zpravodajská operace Jana Hamáčka, je historka, které nemůže věřit nikdo. Takže my jsme hledali vysvětlení. A vysvětlení jsme našli.

16:59 – On sám sebe usvědčuje z toho, že to žádná krycí akce být nemohla. Protože tvrdí-li, že chtěl krýt příjezd pana velvyslance, tak zároveň nemůže říkat, že ho pozval o týden dřív, než začal tuhle krycí akci vytvářet. Z mého pohledu se do toho Jan Hamáček zamotal natolik, že by bylo načase, aby konečně kápl božskou.

17:38 – Je hezké, že říká, že nemá problém to vysvětlit. Já jsem na něj včera večer s Kristinou Cirokovou čekal před DVTV. Když šel dovnitř, tak nám jenom řekl, že to je nesmysl a utekl. Jeho ochranka nás odstrčila. A když měl jít ven, kdy věděl, na co se ho chceme zeptat, mohl to vysvětlit, tak poslal dva členy své ochranky, aby předstírali, že skutečně tím hlavním vchodem odejde. A utekl zadním. Já budu rád, když se potkáme a budeme si moct o tom popovídat. Ale on nechce.

21:00 - Podle zdrojů, které máme my, Andrej Babiš o tom, co chystá Jan Hamáček, věděl. Jestli věděl detaily, to nevím.

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované