Hlavní obsah

Pomoc českým firmám od Hamáčka může skončit v rukou Číňanů či Američanů

Foto: vlada.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Domácí výrobci roušek a respirátorů se pozastavují nad podmínkami nového tendru Ministerstva vnitra v hodnotě 1,7 miliardy korun. Má sice podpořit český průmysl, avšak výrobci budou mít problémy dodat požadované objemy pomůcek.

Článek

Měla by to být podaná ruka hlavně domácím výrobcům ochranných zdravotnických pomůcek. Ministr vnitra Jan Hamáček mluví o maximální míře podpory českému průmyslu v mezích zákona.

Jím řízené Ministerstvo vnitra vypsalo zakázku na nákup roušek, respirátorů, ochranných brýlí a dalšího materiálu v předpokládané hodnotě 1,7 miliardy korun s DPH. Má být uzavřeno sedm dílčích rámcových dohod v závislosti na sortimentu.

Uzávěrka pro podání přihlášek je už dnes v 10 hodin. Ze strany domácích výrobců jsou ale slyšet spíše slova rozčarování než ocenění za podporu.

„Myslím, že tak, jak to bylo vypsáno, se do toho nikdo z menších a středních českých firem nemůže přihlásit,“ míní podnikatel Jiří Kůs, spolumajitel firmy nanoSPACE, která vyrábí antivirové roušky z nanovláken.

Společnost nanoSPACE už v minulých týdnech tak jako pět dalších domácích subjektů uzavřela s vnitrem menší kontrakt na dodávku pomůcek, které mají být dodány během května. „Podporu českých firem řešíme na Ústředním krizovém štábu od počátku, například jsme už oslovili Gumárny Zubří nebo Sigmu Lutín. Nákupem od šesti domácích výrobců v zapojování našich firem pokračujeme,“ komentoval tyto zakázky v celkové hodnotě 76 milionů korun ministr Hamáček.

V případě nanoSPACE jde celkem o 200 tisíc roušek v celkové hodnotě zhruba 12 milionů korun včetně DPH. Zmíněný objem je podle Kůse na mezní hranici současné kapacity jeho firmy.

Tolik nezvládneme

Aktuální velká zakázka má zabezpečit potřeby celého resortu vnitra - od policistů po hasiče - po zbytek letošního roku. Po dodavatelích tak žádá podstatně větší objemy ochranných pomůcek. V řádu až několika milionů kusů. Přitom ze zadávacích podmínek podle Kůse nelze vyčíst, zda ony milionové dodávky nebude chtít vnitro naráz.

Každá ze sedmi chystaných rámcových smluv má být uzavřena minimálně se třemi dodavateli, přičemž u roušek musí každý ze zájemců vnitru nabídnout minimálně 3,6 milionu roušek (ústenek). Celkově za všechny dodavatele půjde o 10,8 milionu kusů.

„O žádném rozfázování dodávek se tam přitom nemluví,“ poukazuje podnikatel Kůs, který je i předsedou Asociace nanotechnologického průmyslu. Každopádně v aktuálním miliardovém tendru už pro svou firmu příležitost nevidí.

Sedm rámcových smluv Hamáčkova ministerstva

1. Respirátory FFP3 - 6 300 ks

2. Respirátory FFP2 - 6 100 000 ks

3. Ochranné brýle - 180 000 ks

4. Jednorázové ochranné obleky - 1 400 000 ks

5. Jednorázové rukavice - 7 110 000 ks

Návleky na obuv - 370 000 ks

Jednorázové ochranné štíty - 370 000 ks

6. Roušky - 10 800 000 ks

7. Ochranné štíty - 49 000 ks

Čínské a americké standardy

Z úst domácích výrobců jsou slyšet i další výhrady. Třeba ohledně respirátorů.

Ministerstvo vnitra chce totiž nakoupit absolutní většinu (přes 6 milionů kusů) v nižším standardu ochrany FFP2. Ve vyšší kategorii FFP3 pouze 6 tisíc. Doposud přitom vládní představitelé mluvili o tom, že z domácích zdrojů chtějí nakupovat právě FFP3, a to pro lidi, kteří se s koronavirem bojují v první linii. V respirátorech FFP2 s nižší ochranou měla být země stále závislá na dovozu.

Někteří výrobci si přitom všímají, že v zadávací dokumentaci, konkrétně pak v technickém popisu zboží, se píše o tom, že by mělo jít o dodávky respirátorů třídy ochrany KN95 nebo N95, což jsou označení odvozená od čínského a amerického standardu.

Na dotaz Seznam Zpráv, proč se ministerstvo odkazuje na čínské a americké certifikáty, nikoliv u nás platné evropské, mluvčí vnitra Hana Malá uvedla, že jim to zákon o zadávání veřejných zakázek umožňuje. „Dodavatelé tak mohou využít i zákonem připuštěná alternativní řešení,“ napsala.

„Je to stejné, jako když máte zákon na to, že vaše auto musí mít evropskou homologaci, ale ve veřejné zakázce na nákup policejních aut bude požadavek, že stačí čínská homologace,“ uvedl paralelu zástupce jedné z českých firem, která respirátory vyrábí, ale nepřál si být jmenován.

Mnozí výrobci tak mají podezření, že zakázka je spíše než pro české firmy ušita na míru dovozcům čínského zboží.

Nebo také americké firmě Honeywell. Vicepremiér Karel Havlíček totiž už začátkem dubna informoval o záměru vlády podepsat exkluzivní dohodu s tímto nadnárodním výrobcem, který by chtěl ve svém areálu v Hlubočkách u Olomouce, kde se dosud montovaly jen části leteckých motorů, už do čtyř měsíců rozjet produkci respirátorů FFP2. S kapacitou až pět milionů kusů měsíčně.

Vláda chystala rychlý podpis dohody, který by obsahoval i závazek odběru výrobků Honeywell. Poté, co se zvedla vlna nevole ze strany domácích výrobců, kteří se cítili být odstrčeni, se kabinet rozhodl celou věc ještě důkladněji zvážit a americkou nabídku porovnat s ryze domácí konkurencí.

Vyhrát může kdokoliv

Každopádně o smlouvu s vnitrem se teď může ucházet kterákoliv z firem, jež splní zadávací podmínky. Domácí výrobci s žádným zvýhodněním počítat nemohou, zákon o zadávání veřejných zakázek to ostatně ani neumožňuje.

„Může se přihlásit jakýkoliv dodavatel z České republiky i ze zahraničí, který splní požadavky zadavatele na technickou specifikaci a další požadavky zadavatele stanovené v zadávací dokumentaci,“ napsala mluvčí Hamáčkova ministerstva.

Přes všechny pochybnosti jsou ale některé domácí firmy připraveny se o zakázku ucházet. „Rozhodli jsme se, že se přihlásíme, ač jsou v zadání určité otazníky. Věříme ale, že se vše vyjasní. Přijde nám vhodnější se o veřejnou zakázku ucházet, když jsme o to dříve tolik usilovali,“ reagoval Jan Buk, ředitel a spolumajitel firmy Pardam, která v Roudnici nad Labem vyrábí respirátory. Vnitru chtějí nabídnout své FFP2.

Zakázka u Hamáčka není jedinou významnou aktivitou Babišova kabinetu v oblasti nákupu zdravotnického materiálu po ukončení nouzového stavu. Souběžně se na jednání vlády chystá materiál, který řeší vytvoření pohotovostních zásob zdravotnických ochranných prostředků pro systém státních hmotných rezerv. Konečná podoba textu s vyčíslením požadavků by podle informací Seznam Zpráv měla být známa příští týden.

V návaznosti na to Správa státních hmotných rezerv začne v tendrech pomůcky nakupovat.

Půjde nepochybně o ještě větší objemy pomůcek, než pro potřeby svých lidí pořizuje resort vnitra.

Reklama

Související témata:

Doporučované