Hlavní obsah
Online

Benešová: Pavel Zeman nebyl zbaven mlčenlivosti, spletla jsem se

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přichází na jednání do Senátu (vpravo).

Reklama

aktualizováno •

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost se dnes znovu zabýval kauzou Vrbětice a jejími dopady na bezpečnost Česka a obecně vztahy s Ruskem. Události jsme sledovali online.

Článek

- Senátoři se ve středu opět zajímali o vysvětlení nakonec nerealizované výpravy Jana Hamáčka do Moskvy. Hamáček původně veřejnosti sdělil, že jede do Moskvy vyjednat dodávky ruské vakcíny Sputnik V a summit Putin-Biden v Praze, ale za několik dní uvedl, že šlo jen o kamufláž. Tuto verzi však vyvrátil například ředitel Vojenského zpravodajství. Podle řady svědků, s nimiž Seznam Zprávy hovořily, chtěl do Moskvy odjet s plánem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem ve Vrběticích za dodávky vakcín a summit.

- Jednání senátního výboru bylo uzavřené.

- Mezi pozvanými hosty byli ředitel BIS Michal Koudelka, ředitel NCOZ Jiří Mazánek, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Z jednání se omluvili ministr zahraničí Jakub Kulhánek, ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

- Pavel Zeman nevypovídal s odkazem na to, že není zbaven mlčenlivosti. Ministryně Marie Benešová původně tvrdila, že ho mlčenlivosti zbavila, ale později se opravila a uvedla, že žádosti nevyhověla.

  • Ministryně Benešová: Pavla Zemana jsem mlčenlivosti zbavila

    Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se ohradila proti tvrzení, že pro účely dnešního jednání senátního výboru o Vrběticích a následně i trestního řízení v kauze Hamáčkovy cesty do Moskvy nezbavila mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

    „Nejvyššího státního zástupce jsem zbavila mlčenlivosti, a ne že nezbavila,“ uvedla v SMS odpovědi pro Seznam Zprávy. Šéf senátního výboru Pavel Fischer tvrdí opak. Podle Benešové ale není možné, aby to Pavel Zeman nevěděl, protože to podepisovala s velkým časovým předstihem.

    „Na začátku jednání senátního výboru jsem byl seznámen s faktem, že mě paní ministryně nezprostila mlčenlivosti. Z toho důvodu jsem nemohl uvádět žádné skutečnosti,“ trvá však na svém Pavel Zeman.

    Na otázku, proč Benešová na zasedání výboru nepřišla, ač byla opakovaně zvána, uvedla: „Sama mám dnes jiný, důležitější program.“

  • Fischer: Nekončíme, Hamáčka si opět pozveme

    Okolnostmi cesty Jana Hamáčka do Moskvy se senátní výbor bude zabývat dál. Na jednání bude znovu zvát i přímo vicepremiéra Hamáčka, který se už dvakrát omluvil. Podle předsedy výboru Pavla Fischera jeho plánovaná cesta do Ruska v době, kdy už disponoval informacemi o kauze Vrbětice, nedává žádný smysl.

    „Právě proto o tom potřebujeme mluvit i s panem vicepremiérem Hamáčkem a věříme, že si cestu do Senátu najde. Nemá to k nám daleko,“ uvedl Pavel Fischer.

  • Ministryně spravedlnosti se omlouvá

    Přestřelku výroků a tvrzení, zda mohl na středečním jednání senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost vystoupit nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ukončila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. S tím, že její původní tvrzení, že nejvyšší žalobce byl pro výbor zbaven mlčenlivosti, neplatí.

    „Vyhovět jsem skutečně chtěla, ale bezpečnostním specialistou jsem byla upozorněna na závadu, že žádost nebyla podána podle zákona o ochraně utajovaných informací a nekonkretizuje povahu a rozsah zamýšleného zproštění. Proto jsem 31. 5. toto sdělila panu předsedovi s tím, že je třeba žádost doplnit. Doplnění nám již nebylo doručeno,“ uvedla Marie Benešová v SMS redakci.

    To, že podala nejprve nesprávné informace, vysvětlila tím, že na otázky redakce odpovídala během jednání s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a teprve poté si odpovědi ověřila.

    „Vytáhla jsem žádost Senátu z 25. 5. – pana Pavla Fischera a moji odpověď na ni. Omlouvám se za nepřesné info, které jsem si po odchodu návštěvy ověřila,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

  • Alibismus, říká Láska o Kulhánkově omluvě

    To, že se ministr zahraničí Kulhánek omluvil z jednání senátního výboru s vysvětlením, že o tématu hovořil minulý týden na schůzce s předsedou výboru Pavlem Fischerem, označil senátor Václav Láska za alibismus.

  • Benešová nezbavila Pavla Zemana mlčenlivosti

    Dosavadní průběh středečního jednání komentoval pro Seznam Zprávy senátor Pavel Fischer:

    „Dnes na uzavřené části výboru proběhla konstruktivní diskuze k tématu Vrbětic. Pavel Zeman nebyl zbaven mlčenlivosti Marií Benešovou, takže nemohl vypovídat a přišel tedy bohužel zbytečně. Vicepremiér Hamáček se opět omluvil, nepřišel se dnes představit ani ministr zahraničních věcí Kulhánek. Jednání dál pokračuje,“ napsal v SMS zprávě.

  • Petříček: Špionážní hra nebyla úplně vhodná

    Jednání opustil exministr zahraničí Tomáš Petříček. Uvedl, že žádným překvapivým dotazům nečelil. „Samozřejmě se to týkalo již dobře známé mediální kauzy,“ řekl.

    „Já jsem to již opakovaně komentoval, že nerozumím, proč pozvání našeho velvyslance do ústředí bylo nutné kamuflovat, je to běžná praxe. Nevyvolává to žádné dotazy protistrany. Myslím, že tady špionážní hra ze strany ministrů nebyla úplně vhodná,“ řekl na dotaz, zda věří Hamáčkově historce o kamufláži.

  • V místnosti bez signálu

    Jednání senátního výboru probíhá podle informací Seznam Zpráv ve speciálně zabezpečené místnosti, kde by mimo jiné neměl být například mobilní signál.

  • Bez komentáře

    Ředitelé BIS a NCOZ i nejvyšší statní zástupce Pavel Zeman odešli ze Senátu bez komentáře:

    Na co se vás senátoři ptali?

    Pavel Zeman: Já to nemůžu říct, to je vyhrazené jednání.

  • Petříček se vyjádří po jednání

    Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček po 13. hodině přišel do Senátu. Na dotazy novinářů neodpověděl, protože podle svých slov pospíchal na jednání. Vyjádření přislíbil po konci jednání.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Exministr zahraničí Tomáš Petříček.

  • Exministr Petříček dorazí odpoledne

    Exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) počítá s tím, že přijde. Seznam Zprávám v SMS zprávě potvrdil, že je pozvaný na odpoledne.

  • Kulhánek: Vrbětice jsem už s Pavlem Fischerem řešil

    Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se z dnešního jednání v Senátu omluvil a nedorazil. Podle jeho mluvčí Evy Davidové nepřišel s ohledem na to, že s předsedou výboru Pavlem Fischerem měl minulý týden osobní schůzku, na které mimo jiné probírali i téma Vrbětice.

  • Přišli Jiří Mazánek a Pavel Zeman

    Ředitel NCOZ Jiří Mazánek dorazil společně s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Ředitel NCOZ Jiří Mazánek a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

    „To bude trestní řízení, nezlobte se, já to nebudu zveřejňovat,“ odpověděl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na dotaz, zda už dostal pozvání k výslechu v případu cesty Jana Hamáčka do Moskvy.

  • Dorazil šéf BIS Michal Koudelka

    Krátce před polednem dorazil na jednání senátního výboru beze slova ředitel BIS Michal Koudelka. Na dotazy Seznam Zpráv nereagoval.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Šéf BIS Michal Koudelka.

Reklama

Hlavní zprávy