Hlavní obsah

Hamáčkův hejtman chce kvůli daním odejít z vlády. „Zásek jako prase,“ říká

Foto: ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že odchod z vlády není na pořadu dne.

Reklama

Sociální demokraté Jan Hamáček, Lubomír Zaorálek nebo Michal Šmarda změnu daní silně kritizují, ale podle nich není pro konec vládnutí s Andrejem Babišem vhodná doba.

Článek

Dlouholetý hejtman Pardubického kraje Martin Netolický vyzval v pátek své kolegy z vedení sociální demokracie, aby opustili vládu s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše.

Důvodem je noční hlasování, kterým se mají změnit daně v Česku. Díky celé řadě návrhů se sníží daňové příjmy státního rozpočtu podle ministryně financí Aleny Schillerové o 87 miliard. Rozpočty obcí a krajů přijdou o dalších 43 miliard.

Pardubický kraj, který Netolický již od roku 2012 vede, tak například přijde každý rok o 800 milionů korun.

„Nejsem proti snížení daní, ale tohle je zásek jako prase. Pro náš kraj bude znamenat pokles až o třicet procent, zapomeňme na opravování silnic,“ řekl pro Seznam Zprávy Netolický.

Podle něho ANO porušilo koaliční smlouvu s ČSSD. „Byl jsem ve vyjednávacím týmu a znám její podrobnosti. Je v ní uvedeno, že u daňových otázek má být vždy shoda,“ prohlásil Netolický.

Z předních členů ČSSD je však Martin Netolický svojí výzvou k odchodu z vlády zatím osamocený.

Třeba ministr vnitra a předseda strany Jan Hamáček, ministr kultury Lubomír Zaorálek nebo místopředsedové ČSSD Michal Šmarda a Roman Onderka rovněž změnu daní silně kritizují, ale podle nich není pro konec vládnutí s Andrejem Babišem vhodná doba.

Hamáček ČTK řekl, že odchod z vlády není na pořadu dne. „Věc má v rukou Senát, který může toto šílené rozhazování ještě zkorigovat, případně může zrušení superhrubé mzdy vetovat prezident,“ uvedl Hamáček.

Právě prezidentovi Miloši Zemanovi dal Babiš slib, že se superhrubá mzda zruší jen na dva roky. Jenže podle ministryně Schillerové to není legislativně možné.

„V situaci, kdy jsme nuceni každý den řešit koronavirovou krizi, není namístě se zabývat výzvami k odchodu z vlády. To není na pořadu dne. Naopak se nově budeme muset potýkat s krizí veřejných rozpočtů,“ prohlásil Onderka.

Odejít z vlády nechce ani Zaorálek.

„Současná situace je vážná a stále krizová. Projevuje se, že se od ANO významně lišíme v přístupu k jejímu řešení zejména v ekonomické oblasti,“ uvedl pro Seznam Zprávy Zaorálek.

„Ale nezdá se mi být šťastné – teď možná v nejhlubším bodě krize – prásknout dveřmi, když máme úkol se o něco snažit a něco dělat, abychom ji překonali,“ doplnil.

Šmarda pak připomněl fakt, že je Česko kvůli pandemii koronaviru v nouzovém stavu. A předseda ČSSD Jan Hamáček je také šéfem krizového štábu.

„Považuji za nesmysl, aby první místopředseda vlády a ministr vnitra, který je šéfem krizového štábu, řekl, že ho to od zítra nezajímá a že odchází. To si nejsem jistý, že by byla úplně nejlepší reakce,“ dodal Šmarda pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované