Hlavní obsah

Hamáčkův kritik Šmarda zůstává na kandidátce. Nebodnu ČSSD do zad, říká

Foto: Facebook Michala Šmardy

Michal Šmarda nechtěl do jednobarevného vedení ČSSD. „Jinou“ ČSSD ale chce ukázat voličům.

Reklama

Bývalý místopředseda Michal Šmarda jako jediný z Hamáčkovy sjezdové opozice zůstal ve hře o sněmovní křesla.

Článek

Někdejší místopředseda ČSSD Michal Šmarda již několik měsíců říká, že se chce věnovat svému městu. Když se na jaře socialisté střetli nad dalším směřováním své strany, jeho křídlo prohrálo a Šmarda už se ani nepokoušel post ve vedení strany obhájit.

O to víc překvapivé je, že kandiduje na Vysočině do Sněmovny z druhého místa kandidátky. Lídrem je zdejší „sázka na jistotu“ Jiří Běhounek - někdejší hejtman, který kvůli tíživé situaci ČSSD vstoupil po dvaceti letech do strany.

Šmarda není v boji o poslaneckou lavici zcela bez šance. Vysočina je totiž jeden z krajů, kde ještě socialisté umí dvouciferný výsledek. Naposledy to ukázali v krajských volbách, kde kandidátka v čele s Běhounkem získala 12 procent. Aby to bylo co platné, musí mít ale ČSSD celorepublikově víc jak 5 procent.

Jak vidí svou roli v současné ČSSD a proč je „posledním mohykánem“ protihamáčkovského křídla, který nedal od strany ruce pryč, líčí v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Již několik měsíců říkáte, že vaší prioritou je město a komunální volby, přitom v letošních volbách kandidujete za ČSSD na Vysočině z druhého místa. Jak to jde dohromady?

Vysočina je relativně malý kraj, kde je úspěch, když se jeden sociální demokrat dostane, a neúspěch, když se nedostane. Druhé místo tak je spíš podpora kandidátky a druhu politiky, který sociální demokracie dělá.

Jiří Běhounek reprezentuje stabilitu, jistotu toho, co dokázala sociální demokracie na Vysočině v minulosti, kdežto já představuju orientaci na budoucnost. Jsem na kandidátce i proto, abychom dali symbolicky najevo, že je v sociální demokracii možné, aby konzervativní a reformní proud spolupracovaly.

A není to trochu schizofrenie? Kandidujete za stranu, v jejímž vedení jste nechtěl být.

Co jsem popsal, že se daří na Vysočině, se celostátně nedaří. A to je důvod, proč jsem nechtěl být ve vedení.

Jste jediný z těch, kteří se snažili na sjezdu přehodit výhybku a zároveň na kandidátce pro letošní volby zůstal. Proč myslíte, že to ostatní vzdali?

Zjevně v jejich krajích se nepodařilo, že oba proudy v sociální demokracii se mohou doplňovat. Musíte to brát kraj po kraji - nepovedlo se například, aby v Praze byla Jana Maláčová jako představitelka konzervativnějšího myšlení v sociální demokracii, na druhém místě třeba Tomáš Petříček. Podařilo se to ale naopak v Plzni, kde lídrem je představitel progresivnějšího proudu a za ním jsou víc konzervativně uvažující.

Takže vám nevadí, že pomáháte dostat se do Sněmovny vedení, se kterým nesouhlasíte?

Tak to přece není. Já nesouhlasím s tím, aby sociální demokracie mluvila jedním hlasem, a to ještě tím národněsocialistickým. Ničemu pak nepomůžu tím, že budu ostatní hlasy dál utínat a umlčovat. Byl bych rád, aby Vysočina byla příkladem, že ta spolupráce možná je.

Uvažoval jste, že byste nekandidoval jako vaši kolegové? Nemáte úplně pravdu, že všude za tím stál konflikt v regionu. Například pardubický hejtman Martin Netolický by neměl potíže dohodnout se s vedením svého kraje, přesto svou kandidaturu stáhl.

Už na sjezdu ve svém rezignačním projevu, že nechci kandidovat na místopředsedu, jsem ohlásil, že se chci dál věnovat podpoře sociální demokracie na Vysočině a že ji určitě nebudu vrážet žádnou dýku do zad.

Volební výsledky na Vysočině má sociální demokracie v rámci Česka nadprůměrné. Když se podaří celorepublikově udržet vaší straně pět procent pro vstup do Sněmovny, i druhé místo na Vysočině může být volitelné. Co byste dělal, kdybyste opravdu byl zvolen?

Pro mne je naprostou prioritou radnice v Novém Městě na Moravě a příprava komunálních voleb a docela rád bych pomáhal dalším lidem s jejich komunálními projekty, protože se ozývají lidé, kteří chtějí trochu jiné radnice, než kde by dominovalo ANO nebo pravice. To je něco, co mne naplňuje a baví.

Ta teoretická možnost, že by se dostali dva poslanci ČSSD za Vysočinu do Parlamentu, ta mne zatím nechává chladným. Na kandidátce nezůstávám proto, že chci dělat reparát z velké politiky, ale že chci dát najevo, že v sociální demokracii jsou i progresivně myslící lidé. Aby to nevypadalo, že už v ní žádní nezbyli.

Budete se nějak podílet na kampani nebo zůstanete jen jako jméno na kandidátce?

Určitě. Byl bych rád, aby se nám na Vysočině podařilo s Jiřím Běhounkem oslovit co nejvíc lidí ve městech a obcích u osobních setkávání, a chtěl bych tomu věnovat přiměřený čas. Nejsem lídr, není to moje hlavní činnost, musím se i věnovat rozpočtu města.

Budete říkat: Volte Běhounka, nebo volte Šmardu?

Budu říkat: Volte sociální demokracii. Sněmovní volby nemají tu výhodu, že si napříč stranami můžete zaškrtnout, kdo je vám sympatický. Křížek Běhounkovi nebo Šmardovi může dát jen ten, kdo si předtím vybral kandidátku sociální demokracie, takže budu lidi přesvědčovat, aby volili sociální demokracii. A křížek? To už je na nich.

Po sjezdu jste spolu s ostatními kolegy, co prohráli, oznámili vznik platformy, v níž byste dále rozvíjeli myšlenky, se kterými jste tehdy neuspěli. Pokračuje to?

Není to o sdružování uvnitř sociální demokracie. V minulosti ze sociální demokracie spousta lidí odešla, ať třeba kvůli nesouhlasu s účastí v Babišově vládě nebo s konkrétními kroky ČSSD, nebo s lokální reprezentací v jednotlivých krajích.

Spousta lidí je v občanských iniciativách a spolcích, u Zelených… Já bych se rád obrátil na všechny tyto lidi a zkusil s nimi dát dohromady co nejvíc progresivních, moderně uvažujících kandidátek v obcích a městech a ukázat, že tato politika má své místo a že tu není místo jen pro pravici a populisty.

Našel jsme si pro to heslo: Najděme 100 radnic, ve kterých dokážeme, že když to může fungovat na místní úrovni, může to fungovat i na krajích, a když i na krajích, tak pak i celostátně.

Ale to je opravdu už věc příštího roku, kdy budou komunální volby. Myslíte, že může přitáhnout voliče k sociální demokracii i v těchto volbách?

Jsou to dvě disciplíny, které nejsou určitě proti sobě a můžou se podpořit. Ale to, že máme parlamentní volby, nemůže znamenat, že se máme vykašlat na ty komunální, které pak budou za 12 měsíců. Pro mne je tento projekt primárně pro komunální volby, ale sociální demokracii může v těch parlamentních pomoci také.

Jak se vám líbí kampaň sociální demokracie?

To, co jsem viděl, je lepší než poslední kampaň před krajskými volbami.

Jak si vede ČSSD v předvolebním modelu Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované