Hlavní obsah

Hamáček chce bonus pro lidi s covidem. Blatný nesouhlasí

Foto: vlada.cz

Hamáček navrhne vládě změnu v systému vyplácení nemocenské.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) navrhne vládě řešení, které by pomohlo lidem na nemocenské s covidem. Zaměstnanec by od svého zaměstnavatele dostal bonus, který by mu byl od státu vrácen formou slevy na sociálním pojištění.

Článek

Česko řeší od začátku podzimní druhé vlny koronaviru zásadní problém. Zaměstnanci nechtějí zůstávat kvůli covidu-19 v karanténě nebo na nemocenské. Často se vyhýbají testování a nehlásí ani všechny své kontakty, aby je rovněž neposlali do karantény.

„Máme připraveno jedno řešení. Těm, kteří jsou kvůli covidu na nemocenské, by zaměstnavatel vyplatil bonus, který mu bude posléze odečten z odvodů na sociální pojištění,“ prozradil plán vládní ČSSD její předseda Jan Hamáček v pořadu Partie na televizi Prima.

Státní rozpočet by to podle Hamáčka mohlo vyjít na 100 milionů korun. Věří, že ke schválení této změny přesvědčí ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

„Ve chvíli, kdy na tom nějaká rodina není příjmově nic moc a oba rodiče zůstanou na nemocenské, tak propad jejich příjmů je takový, že je to pro ně existenční otázka. Nemůžou si to tak dovolit a raději na testy nejdou,“ dodal Hamáček s tím, že ekonomický dopad takového chování je pak daleko vyšší než tři sta korun navíc, které by stát vydal za každého zaměstnance na nemocenské s covidem.

Momentálně mají zaměstnanci na nemocenské nebo v karanténě nárok jen na 60 procent základu výdělku. V prvních dvou týdnech ji pracovníkům poskytuje zaměstnavatel. Stát mu pak z programu Antivirus případně proplatí 80 procent náhrady lidí v karanténě i s odvody do 39 tisíc korun.

Blatný je proti

Výrazně proti je ale ministr zdravotnictví. „Jsem eticky proti tomu, aby lidé, kteří mají covid, byli zvýhodňováni finančně oproti lidem, kteří mají jinou nemoc,“ uvedl Jan Blatný pro ČT.

Zlepšit náhrady pro lidi s covidem už ve Sněmovně prosazovali Piráti. Navrhovali několik možností: buď lidem v covidové karanténě nebo izolaci zvýšit nemocenskou ze 60 na 80 procent, posunout náhradu mzdy na 80 procent se státní náhradou zaměstnavateli, nebo vyplatit jednorázový příspěvek tři tisíce korun.

„Předložili jsme tři konkrétní cesty a budeme to znovu navrhovat v úterý. Vláda pořád jen říká, že by bylo třeba něco schválit, ale takhle to není možné,“ řekla v televizi Prima první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Vláda o vyšší covidové nemocenské debatovala už loni. Premiér Andrej Babiš (ANO) v polovině prosince řekl, že tři ministři dostali za úkol návrh změn připravit. Šéfka resortu práce Jana Maláčová (ČSSD) pak uvedla, že její ministerstvo navrhlo dvě verze – buď vyšší nemocenskou, nebo zvláštní příspěvek od státu. Žádná z nich ale schválena nebyla.

Jednodušší dotace

Vláda by také mohla zjednodušit formu podpory podnikatelů skrze dotační programy. Ty by se podle Hamáčka měly sjednotit do jedné velké podpůrné výzvy.

„Diskutujeme s kolegou Havlíčkem, jestli programů není tolik, že je to tak nepřehledné, že se v tom lidé nevyznají. Podle mě by bylo smysluplné to celé překlopit do jednoho velkého programu Covid, který by měl jasná kritéria například na základě nákladu nebo obratu v minulých letech. Pan ministr Havlíček to vidí podobně,“ dodal Hamáček.

Reklama

Doporučované