Hlavní obsah

Hamás nastražil past na izraelské vojáky. Přes falešné účty žen se jim dostal do telefonů

Hamás nastražil past na izraelské vojáky.

 

Reklama

Díky stažené aplikaci měl Hamás přístup k fotoaparátu a mikrofonu vojáků. Izrael uvedl, že se k žádným tajným informacím nedostal.

Článek

Izraelská armáda odhalila napojení radikálního palestinského hnutí Hamás na telefony izraelských vojáků. Radikálové je kontaktovali skrz falešné účty různých žen na Facebooku a přemluvili je, aby si stáhli aplikaci, kterou Hamás získal přístup k fotoaparátu a mikrofonu.

Členové hnutí použili fotky a osobní informace reálných žen, které našli na internetu, a snažili se vojákům vetřít do přízně. „Chviličku, pošlu ti fotku, zlato,” napsala jedna z takových „žen” předtím, než vojákovi poslala svou fotku v bikinách na pláži nebo fotku v zrcadle.

Poté následoval vždy stejný scénář - „žena” navrhla stažení aplikace s názvem „apkpkg”, která by dvojici umožnila video chat. Po stažení však vojákovi „žena” přestala odepisovat. Tato aplikace umožnila Hamásu kontrolovat fotoaparáty a mikrofony desítek izraelských vojáků, kteří na tento podvod naletěli. Hnutí již dříve využívalo sociální sítě pro své zájmy, například k rozšiřování teroru.

Izraelská zpravodajská bezpečnostní jednotka zaznamenala několik stížností na „podezřelé ženy, které je přemluvily ke stažení aplikace a potom se už neozvaly”, díky čemuž podvod odhalila. „Rozhodně to mělo potenciál způsobit velké škody,” uvedl zástupce armády. „Nyní je škoda minimální, napříště bychom se ale chtěli takové situaci vyvarovat.”

Zástupce armády uvedl, že vojáci, kteří byli sledováni, měli nízké postavení a hnutí tak neodhalilo žádné důležité informace. Zajímalo se především o bojové plány, zbraně a data o bezpečnostních opatřeních v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá. Hnutí se k tvrzení zatím nijak nevyjádřilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované