Hlavní obsah

Hamás odsoudil k trestu smrti šest Palestinců. Důvodem byla jejich spolupráce s Izraelci

Hamás odsoudil k smrti šest Palestinců.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Vojenský soud v Gaze odsoudil k trestu smrti šest Palestinců. Důvodem byla jejich spolupráce s Izraelem. Radikální hnutí Hamás, které kontroluje Pásmo Gazy, začalo pátrat po palestinských kolaborantech po nezdařené izraelské akci minulý měsíc.

Článek

Vojenský tribunál v palestinském Pásmu Gazy dnes odsoudil šest lidí k trestu smrti za kolaboraci s Izraelem. S odvoláním na úřady v Gaze o tom informovala agentura AFP. Toto palestinské území ovládá od roku 2007 radikální hnutí Hamás, které od roku 2008 s Izraelem svedlo tři války.

Soud rozhodoval ve 14 případech kolaborace s Izraelem a u šesti osob se rozhodl pro trest smrti oběšením. Jde o pět mužů a jednu ženu, která byla ale souzena v nepřítomnosti. V případě dalších osmi obviněných, rozhodl soud v dočasné nebo doživotní vězení.

Šéf hamáského vojenského soudnictví Nasser Suliman vyzval všechny Palestince, kteří spolupracovali s Izraelem, aby se přihlásili. Kdo tak neučiní, bude čelit trestu smrti.

Občané Pásma Gazy protestovali od března proti Izraeli u hranice pásma, násilí se stupňovalo až k listopadovým raketovým útokům a odvetným vojenským operacím Izraele. Situace se zklidnila, když obě strany 13. listopadu přistoupily na příměří.

Důvodem palestinských listopadových útoků byla neúspěšná operace izraelského komanda, jehož členové operovali na území Pásma Gazy, vystupující jako Palestinci. Akce skončila smrtí sedmi Palestinců a jednoho Izraelce. Mezi sedmi zabitými Palestinci se údajně nacházel i jeden z ozbrojeného křídla Hamás. Organizace okamžitě začala pátrat po komplicích Izraelců.

Lidé, které dnes soud poslal na smrt, podle AFP nejsou se zmíněnou izraelskou operací přímo spojeni.

Hamás, Hnutí islámského odporu, je palestinsko-islamistická politická strana založená v roce 1987. V lednu 2006 vyhrál Hamás volby do Palestinské národní správy. Na oficiálním palestinském vedení je však nezávislý, a na jeho úkor tak získává příznivce v sociálně odloučených oblastech Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu. Několik zemí uvádí Hamás jako teroristickou organizaci včetně Izraele, Kanady, Japonska, Spojených států nebo Egypta.

Pásmo Gazy je mezinárodním společenstvím považováno za součást Státu Palestina, společně se Západním břehem Jordánu. Po převzetí moci nad Pásmem Gazy hnutím Hamás, které z tohoto území vyhnalo úředníky a složky Státu Palestina, je ze strany Izraele proti Pásmu Gazy uplatňována pozemní, námořní i vzdušná blokáda. Jako důvod jsou uváděny obavy z bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované