Hlavní obsah

„Hanba!“ Britského premiéra na návštěvě v Lucembursku vypískali

Boris Johnson na tiskové konferenci pod širým nebem nevystoupil.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Britský premiér nedorazil na plánovanou tiskovou konferenci. Chtěl se vyhnout bučení a pískotu. Borise Johnsona na návštěvě u lucemburského premiéra přivítaly stovky nespokojených lidí s megafony.

Článek

Tisková konference mezi lucemburským premiérem Xavierem Bettelem a Borisem Johnsonem se měla uskutečnit pod širým nebem. Podle britského tisku na Johnsona ale hned za plotem sídla lucemburského premiéra čekalo několik stovek demonstrantů, především krajanů, z nichž někteří předem ohlašovali záměr Johnsonovo vystoupení přerušit za pomoci megafonů. Johnson se rozhodl na konferenci nevystoupit.

Z davu se ozývaly výkřiky jako „hanba“, „řekni pravdu, zastav puč“ nebo „zachraň nás, Bettele“, hlásili britští reportéři z místa. Britská strana žádala o přesunutí tiskové konference dovnitř, což Lucembursko odmítlo.

Lucemburský premiér nakonec přistoupil k pultíku sám a prohlásil, že právo demonstrovat je součástí demokracie. Za jiných okolností by tomu ze slušnosti vyhověli, poznamenal deník The Guardian. Všiml si také, že Bettel se občas obracel směrem k místu, kde měl stát Johnson, čímž zdůraznil jeho nepřítomnost.

Podle reportérky amerického listu The New York Times uvnitř nebyla dostatečně velká místnost a hostitelé nechtěli nechat vejít dovnitř jen vybrané novináře, neboť by to bylo nefér vůči ostatním. Zdroj z lucemburské vlády podle novinářky odmítl, že by šlo o záměr.

Evropská média se shodují, že Johnson utrpěl v jedné z nejmenších zemí Evropy velké ponížení. Stalo se tak podle něj mimo jiné i proto, že Bettel při tiskové konferenci naznačil, že kampaň za vystoupení Británie z EU byla založená na lžích. Johnson byl jednou z jejích nejvýraznějších tváří.

K brexitu Bettel řekl, že prioritou jeho země je ochrana jednotného trhu. Sedmadvacítka podle něj potřebuje od Londýna solidní návrhy a Británii neposkytne odklad brexitu, pokud by takový krok nesledoval konkrétní účel. Lidé podle něj potřebují jistotu a politici je nemohou držet jako rukojmí. „Hodiny tikají,“ uvedl Bettel. Zdůraznil ale, že on sám nemá pravomoc o brexitu jednat, jediným vyjednavačem za EU je Michel Barnier.

Johnson navštívil Lucembursko kvůli prvnímu osobnímu jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Na otázku týkající se tohoto setkání řekl, že dohoda se rýsuje, ale ještě není hotovo. Šance na uzavření dohody podle něj pořád existuje.

Johnson tak opět plní titulní strany britského tisku. Před samotným vypískáním se do popředí dostalo jeho přirovnání Británie ke komiksovému hrdinovi Hulkovi. Ten podle něj vždy unikl, jakkoliv se zdálo, že je svázán, a to bude podle Johnsona i případ jeho země. Tweet amerického herce Marka Ruffala, který postavu Hulka posledních 12 let ztvárňuje ve filmu, si vysloužil sdílení desetitisíců uživatelů.

„Hulk bojuje jedině za dobro celku. Naštvaný a silný může znamenat také tupý a destruktivní. Hulk funguje nejlépe, když je za jedno s týmem, a je pohromou, když je sám,“ napsal herec směrem k premiérovu vyjádření.

Reklama

Související témata:

Doporučované