Hlavní obsah

Handicapovaní mají hledání práce těžší. Pomoct jim má nový projekt

Foto: Pixabay.com

Vozíčkáři to mají při hledání práce těžší mimo jiné i kvůli pracovištím, která nejsou bezbariérová.

Reklama

Osoby se zdravotním postižením se stále setkávají s negativním postojem zaměstnavatelů či nepřístupnými pracovišti. Hledání práce jim má usnadnit nový portál Pracovní tržiště. Nadační fond na něj získal 700 tisíc korun.

Článek

Lidé s handicapem mohou mít s hledáním práce problém. Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) se jim snaží zlepšovat přístup na trh práce a zároveň je tak více začlenit do běžného života.

„Hodně firem je teď kvůli covidu zavřených, takže je i pro tyto lidi méně pracovních příležitostí. Ale situace na trhu práce pro osoby se zdravotním postižením je dlouhodobý problém,“ říká předsedkyně správní rady NFOZP Lenka Kohoutová.

Lidé se zdravotním postižením mají vstup na trh práce složitější než ostatní. Omezený je nejen seznam profesí, které jim zdravotní postižení dovolí vykonávat, ale problémem je i přístup a možnosti zaměstnavatelů. Přestože firmy na lidi s handicapem v posledních letech nahlížejí lépe než dříve, postoj řady zaměstnavatelů je stále odmítavý.

„Někteří si totiž pod pojmem člověk se zdravotním postižením stále představují osobu na vozíčku s mentálním postižením, což tak většinou není,“ vysvětluje Kohoutová. Dodává, že jejich šance na uplatnění někdy snižuje také skutečnost, že pracoviště není bezbariérové.

Kvůli tomu se také uchazeči o zaměstnání s postižením obávají, že jejich zdravotní stav nebo invalidní důchod budou překážkou k získání práce. I z těchto důvodů byla vytvořeno Pracovní tržiště. Jde o prostředí, jehož cílem je změnit přístup k zaměstnávání lidí s handicapem. „Neděláme si ambice, že se tím situace vyřeší, ale může to pomoct a hodně věcí zlepšit,“ doufá Kohoutová.

Na portálu Pracovní tržiště se setkávají osoby se zdravotním postižením, které hledají práci, a také společnosti, jež tyto lidi chtějí zaměstnat.

„Zájemce o práci vyplní formulář, kde uvede, jaké má vzdělání, jaké má pracovní zkušenosti, jaký má handicap a jaké podmínky pro práci potřebuje,“ popisuje Kohoutová. Podobný formulář vyplňuje i zaměstnavatel. „Zájemce se tak dozví, o jaké pracovní místo jde, na jaký úvazek, ale také jestli je firma například bezbariérová,“ doplňuje.

Výhodou také je, že obě strany předem vědí, že jde o osobu se zdravotním postižením. „Nedochází tak k nepříjemným situacím, kdy zájemce na poslední chvíli řekne, že žije se zdravotním postižením, a zaměstnavatel mu třeba nebude moct práci dát,“ říká.

Tvůrci portálu dbali na to, aby respektoval soukromí uživatelů. Do poslední chvíle zůstávají údaje jako jméno, kontakt a bydliště anonymní. „Vytvořili jsme naprosto bezpečný prostor, kde zůstanou všechny osobní údaje skryté, dokud je osoba neodtajní,“ říká Kohoutová.

Do projektu se zapojí hlavně firmy, se kterými je NFOZP dlouhodobě v kontaktu. „Aktuálně spolupracujeme s desítkami zaměstnavatelů a zájem o zapojení mají i další,“ sdělila Kohoutová.

Součástí Pracovního tržiště bude i pracovněprávní a dluhová poradna nebo poradna ohledně zaměstnávání osob se zdravotním postižením pro zaměstnavatele. Pomůže například s tím, na co při specifikaci pracovního místa nezapomenout.

Projekt vznikl ze soukromých grantových finančních prostředků. „Jen na tvorbu projektu jsme získali 700 tisíc korun,“ uvedla Kohoutová. Hlavním partnerem projektu je Hospodářská komora hlavního města Prahy.

Reklama

Doporučované