Hlavní obsah

Volali mi, že dostanu řád. Měl jsem o tom mlčet. Brady promluvil o sporu s Hradem

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman podle Hermana vyznamenání strýce Bradyho schválil za podmínek, že se ministr nesejde s dalajlamou.

Článek

Jiří Brady se poprvé vyjádřil ke sporu o jeho státním vyznamenání k 28. říjnu. Po příjezdu na ruzyňském letišti se svojí manželkou společně potvrdil, že jim Hrad původně oznámil, že bude vyznamenán Řádem T. G. Masaryka. „Bylo nám oznámeno, že pan Brady dostane Řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října a dostali jsme detaily, kolik lidí si na to můžeme pozvat, kdy to začne, jak to bude všechno probíhat," řekla Tereza Bradyová.

Šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, který jim informaci telefonicky předával, se ptala, zda přijde ještě nějaká informace písemně. Odpověděl prý, že nikoli. Detaily, které potřebují vědět, se měli dozvědět v pondělí 24. října.

Brady původně oznámil, že se telefonát uskutečnil 14. října. Dnes informaci jeho žena opravila, datum podle svých slov zkontrolovala na mobilním telefonu.

Telefonát se podle Bradyové uskutečnil 12. října a informace o vyznamenání zazněla jasně, řekla.

Brady byl navrhnut na vyznamenání již v minulosti. Tehdy jim podle Bradyové nikdo netelefonoval. Forejt v pátek ČTK řekl, že nikomu udělení vyznamenání neoznamoval.

Na Bradyho čekal na letišti Daniel Herman. Ten ukázal novinářům dopis od hradního kancléře Vratislava Mynáře, ve kterém mu Hrad dává vědět, že nominaci jeho strýce bere na vědomí a bude se jí zabývat. Novinářům ukázal i SMS zprávu, pod kterou je podepsaný šéf hradního protokolu Jindřich Forejt a ministra kultury v ní minulý čtvrtek informoval, že propůjčení státního vyznamenání se pro letošek odkládá. Ze kterého telefonního čísla mu SMS přišla, ale ministr ukázat nechtěl.

Novinářům také potvrdil, že u jeho rozhovoru s prezidentem, kdy mu 8. září na slovenské ambasádě oznámil, že pokud se setká s dalajlamou, nebude vyznamenání jeho strýci uděleno, byli další tři svědci - jeden diplomat a dva další členové vlády. Jiřího Ovčáčka, který byl podle svého vyjádření na Twitteru dialogu také přítomen, si nepamatuje. Se svými kolegy chce Herman v pondělí mluvit.

Omluvenky přibývají

Mezitím, i v reakci na kauzu kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho, se na Pražském hradě scházejí omluvenky ze slavnostního ceremoniálu, který proběhne 28. října ve Vladislavském sále.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve Vladislavském sále nebude, protože se chce věnovat své rodině. Ministr zemědělství Marian Jurečka má jiné důvody. Nepřijde kvůli prezidentovi Miloši Zemanovi. Nedorazí třeba ani česká eurokomisařka Věra Jourová.

Reklama

Doporučované