Hlavní obsah

Harley chce kvůli clům EU přesunout část výroby z USA, Trump se zlobí

Harley-Davidson chce kvůli clům EU přesunout část výroby pryč z USA.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump kritizoval společnost Harley-Davidson za plány na přesunutí části výroby mimo USA. Firma se tak chce vyhnout clům Evropské unie.

Článek

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson se kvůli evropským clům uvaleným na dovoz výrobků ze Spojených států nechystá zvýšit ceny. Protože mu ale nová cla zvednou náklady, plánuje přesunout výrobu určenou pro Evropu z USA do zámoří.

K tomu se kriticky vyjádřil americký prezident Donald Trump. Plán přesunout výrobu EU mimo Spojené státy byl pro Trumpa údajně zarážející. Na Twitter napsal, že je překvapen, že Harley je první společnost která chce „mávat bílou vlajkou“.

Evropa je pro Harley-Davidson důležitá. Loni tam společnost prodala téměř 40 000 kusů motocyklů, což z ní činí druhý největší trh po domovských Spojených státech. Podle firmy se průměrné náklady na jeden stroj kvůli clům zvýšily v přepočtu téměř o 50 000 korun. EU totiž navýšila clo z původních 6 na 31 procent.

Harley-Davidson má od roku 2011 továrnu v Indii a motorky montuje také v Brazílii, výrobnu staví i v Thajsku. Přenos produkce mimo území USA v minulosti kritizovaly americké odborové svazy.

Legendární americká motorkářská značka loni prodala v České republice rekordních více než 500 motorek, což je podle firmy nejvyšší číslo od uvedení značky na český a československý trh v roce 1924.

EU je nyní se Spojenými státy v obchodním sporu, protože Washington zavedl cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent. Jelikož se záležitost nepodařilo vyřešit, začala EU od minulého pátku uplatňovat clo 25 procent na dovoz některého zboží z USA. Terčem nových cel jsou výrobky z oceli a hliníku, zemědělské produkty a různé další zboží, mimo jiné džíny, whisky nebo právě motocykly.

Reklama

Doporučované