Hlavní obsah

Harrachov má nový turistický cíl, obnovené rybníčky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Krkonošský Harrachov má nový turistický cíl, který vznikl díky obnově částečně zaniklých tří rybníčků v Anenském údolí. Původně je založil hrabě Harrach v roce 1873 k chovu pstruhů, s obnovou chovu zatím město nepočítá.

Článek

Nově budou rybníčky sloužit k zadržování vody v krajině. Revitalizace stála 1,6 milionu korun, řekla dnes novinářům při slavnostním otevření rybníčků mluvčí radnice Hana Veselá. Městu se na ni podařilo získat dotaci 1,45 milionu korun od Ministerstva životního prostředí z programu Zadržování vody v krajině.

Obnova rybníčků začala loni v létě a trvala zhruba rok. Nacházejí se u naučné stezky Rybárna, která je v Harrachově šest let. „Vede od lanovky na Čertovu horu až sem, takže turisté i místní mají nové místo, kam přijít,“ uvedla Veselá.

Rybníčky založil hrabě Harrach v roce 1873 k chovu pstruhů. Zároveň s nimi byl v Harrachově zaveden i post rybáře, a to až do roku 1933, kdy chovná rybárna na Novém Světě vyhořela. „Ročně se z novosvětské rybárny vypouštělo 100.000 až 170.000 pstruhů a 10.000 až 20.000 lipanů,“ uvedl místní historik Stanislav Slavík. Území rybníčků poté postupně chátralo, podle Slavíka před nějakými 40 lety zde byla jen paseka. Dnes jsou tam vzrostlé stromy, řada z nich má ale uschlé větve. I proto místní revírník Pavel Čermák obnovu rybníčků vítá, stromy by se díky dostatku vody měly podle něj stát odolnější vůči škůdcům. „Každý projekt, který dokáže zadržet vodu v krajině, je dobrý,“ dodal.

Součástí revitalizace bylo napojení rybníčků na nový zdroj vody, původně byly napájené vodou z náhonu od Bílé vody. „To už dnes kvůli výstavbě v Anenském údolí není možné,“ uvedla Veselá. Využil se proto podle ní přírodní pramen, který v Anenském údolí vyvěrá.

Reklama

Doporučované