Hlavní obsah

Harrachov zvýšil od příštího roku daň z nemovitosti i poplatky

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pobyt pro obyvatele, vlastníky nemovitostí i návštěvníky oblíbeného krkonošského střediska Harrachov na Semilsku od příštího roku podraží.

Článek

Radnice zvýšila daň z nemovitosti, ale také poplatky z ubytování a za odpad. Vedení města si od toho slibuje peníze na další rozvoj střediska a zlepšení služeb, část peněz z ubytování chce využít na podporu cestovního ruchu.

Harrachov patří spolu s Rokytnicí nad Jizerou k největším krkonošským střediskům v Libereckém kraji. Město má 1400 stálých obyvatel a podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) 84 registrovaných ubytovacích zařízení se zhruba 4000 lůžky. Ubytovací kapacity jsou ale ve skutečnosti výrazně vyšší, ve městě jsou totiž desítky apartmánových bytů a některé z nich jejich vlastníci také pronajímají. Radnice se od příštího roku rozhodla zvýšit poplatek z pobytu z 21 na 30 korun za noc. „Letos získá radnice z ubytování čtyři miliony korun, kvůli koronaviru zhruba o pětinu méně, než předpokládala. Máme takovou představu, že tím, co získáme díky zvýšení poplatku navíc, bychom podpořili rozvoj cestovního ruchu,“ řekl harrachovský starosta Jaroslav Čech (ANO).

Radnice chce ale podle něj přitvrdit proti těm, kdo pronajímají své byty a apartmány načerno bez toho, že by z tohoto příjmu odváděli poplatky a daně. Na booking.com nebo airbnb.cz jsou takových nabídek desítky. Vedení města teď vlastníky vyzvalo, aby se do systému přihlásili, pokud tak neučiní, zvažuje radnice razantnější postup.

Obce také mohou zvýšit daň z nemovitosti, toho dosud Harrachov nevyužíval, a tak do letoška platili vlastníci jen základní sazby. Loni radnice z daně z nemovitosti získala 1,8 milionu korun. Letos v září zastupitelé schválili zvýšení koeficientu na dva bez ohledu na lokalitu a druh nemovitosti. Výnos daně by se tak měl zdvojnásobit. Už v červnu zvýšil Harrachov poplatky za odpad z původních 600 korun na 900 korun. Trvale hlášení obyvatelé mají slevu 400 korun, v minulosti byli od této platby osvobozeni. „Ministerstvu vnitra se to ale nelíbilo, a tak ji musíme přepracovat,“ dodal Čech.

Reklama

Doporučované