Hlavní obsah

Harrachovské sklárně pomohly loni zmírnit ztráty letní měsíce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekordní návštěvnost v letních měsících pomohla loni snížit ztráty sklárně Novosad a syn v Harrachově na Jablonecku.

Článek

Nejstarší fungující sklárna v České republice a zřejmě i celé Evropě je oblíbeným cílem turistů tuzemských i zahraničních. Loni ale musela zůstat kvůli koronavirové pandemii prakticky půl roku zavřená. Každý takový měsíc znamená ztrátu na tržbách kolem dvou až 2,5 milionu korun, řekl dnes ČTK majitel František Novosad.

Harrachovskou sklárnu založili před rokem 1712 na jilemnickém panství Harrachů. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry. Součástí areálu je sklářské muzeum, výtvarná dílna, prodejna českého skla a porcelánu, minipivovar, pivní lázně a také hotel a restaurace. Tržby se pohybují v posledních letech kolem 50 milionů korun, kvůli propadu návštěvnosti ale budou za loňský rok o čtvrtinu nižší. V době recese, která v letech 2009 a 2010 české sklářství výrazně poznamenala, to přitom byli právě turisté, kteří sklárně pomohli.

Sklárně podle Novosada pomohlo, že navzdory koronaviru měla na letošní rok dost zakázek. „Třeba Američané nám prodlužili splatnost faktur ze 60 na 90 dnů, neptali se nás, prostě nám to striktně oznámili,“ řekl Novosad. Zakázky do USA podle něj poklesly, ale přibylo zakázek z evropských zemí. „Jsou to zakázky z Francie nebo Itálie, vypadá to, že nějaké další sklárny po Evropě to nezvládly,“ poznamenal. I v Harrachově loni v rámci úspor propustili několik zaměstnanců, aktuálně ve firmě pracuje 87 lidí.

Na dotace z programů na podporu podnikání zasaženého dopady koronavirových opatření dosáhla sklárna jen minimálně. „Čerpali jsme podporu z programu Antivirus na nějakých osm zaměstnanců z prodejny, muzea a lázní,“ řekl Novosad. I když měl původně zájem také o půjčku z programu COVID II, aby zvýšil své rezervy, nakonec ji vzdal. „Chtěli do zástavy i můj soukromý majetek a podepsat směnku, navíc i speciální účet, tak jsem to zrušil. Myslím, že jediný, kdo na koronaviru skutečně vydělává, jsou banky,“ doplnil majitel sklárny.

Reklama

Doporučované