Hlavní obsah

Harry Hole se vrátí, věří muž, který pro Čechy objevil Jo Nesba

Nejúspěšnějších knih s Harrym Holem se v Česku prodalo až sto tisíc kusů, říká ve Výzvě nakladatel Turňa.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Cesta Jo Nesba za českým čtenářem začala v jednom londýnském knihkupectví a metru, vzpomíná v rozhovoru pro Seznam vydavatel Marek Turňa.

Článek

S hvězdou severské krimi Jo Nesbem se Marek Turňa poprvé setkal v roce 2010 v Londýně. Tehdy v knihkupectví uviděl jeho bestseller Nemesis. Zároveň si všiml, že reklamy na dílo norského spisovatele visí i v londýnském metru. A začal tušit, že se děje něco mimořádného.

„Britové si obvykle vystačí s anglicky psanou literaturou,“ vzpomíná Turňa, který vlastnil do té doby spíše ztrátové nakladatelství Kniha Zlín. Když se pídil, kdo má práva na české vydání Nemesis, s překvapením zjistil, že jsou stále k mání. „O měsíc později už v Londýně visely plakáty, že Nesbø prodal sto tisíc kusů,” popisuje sedmačtyřicetiletý Turňa.

Vystudovaný ekonom strávil v britské metropoli podstatnou část 90. let jako zaměstnanec investiční poradenské firmy, která se podílela třeba na privatizaci pivovarů Staropramen. Z velkého byznysu nakonec odešel a začal se věnovat tomu, co ho baví. A díky knihám norské literární superhvězdy i slušně živí.

Turňa, který svou firmu před rokem prodal vydavatelství Albatros, věří, že se Harry Hole ještě vrátí. „Nesbø si teď dává trochu oraz, cestuje s Žízní po světě, věnuje se filmům, ale byl bych překvapen, kdyby se s Harrym Holem ještě nevrátil,“ říká.

Jak bylo těžké nastartovat v Česku vlnu severských detektivek? Kolik stojí práva na Nesba a kolik vydavatel platí autorovi světových bestsellerů na tantiémách, na to odpovídá Turňa ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované