Hlavní obsah

Harry poprvé od „rozchodu” veřejně vystoupil. Plní královské povinnosti

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry se setkal s mladými hráči ragby.

Reklama

Vévoda ze Sussexu se ve čtvrtek v zahradách Buckinghamského paláce setkal s mladými hráči ragby. Šlo o jeho první veřejnou akci od oznámení, že se spolu s manželkou Meghan chtějí vzdát své přední role v britské královské rodině.

Článek

Princ Harry pořádal na zahradě sídla britské královny losování pořadí týmů pro zápasy světového poháru Rugby League World Cup 2021. Jako patron ragbyové ligy se pozdravil s dvanácti dětskými hráči a setkal se se zástupci 21 zemí, které se turnaje účastní.

Šestý následovník britského trůnu tak na rozdíl od své manželky Meghan nadále plní královské povinnosti. Vévodkyně ze Sussexu totiž se synem Archiem zůstává v Kanadě. Princ Harry by se k ní podle deníku The Times měl brzy připojit, v Británii má ale ještě v plánu soukromou víkendovou schůzi s jím založenou charitativní organizací Sentebale a několik dalších událostí v příštím týdnu.

Vévodkyně Meghan se na veřejnosti naposledy objevila v úterý, a to během návštěvy ženského centra v Downtown Eastside v kanadském Vancouveru.

Harry také během prvního veřejného vystoupení čelil dotazům médií. Na otázku ohledně toho, jak probíhají jednání, však vévoda odpověděl pouze hlasitým smíchem.

Princ Harry se spolu s Meghan stali ještě větším terčem pozornosti médií poté, co minulý čtvrtek oznámili, že chtějí opustit role předních členů britské královské rodiny, finančně se osamostatnit a střídavě žít v Británii a v Severní Americe. Britská královna Alžběta II. po pondělní rodinné schůzi uvedla, že by byla raději, kdyby se pár nadále plně věnoval reprezentačním funkcím v monarchii, ale že jejich přání respektuje.

Postoj vůči rozhodnutí královského páru si v posledních dnech utváří i Kanada, kde si Harry s Meghan chtějí vybudovat druhý domov. Reakce jsou stále rozporuplné – zatímco podle nedávného průzkumu by většina Kanaďanů uvítala, kdyby se vévoda ze Sussexu stal generálním guvernérem, a tedy zástupcem britské královny, podle kanadského deníku The Globe and Mail ale pár v zemi není vítán. „Kdyby byli obyčejnými občany, obyčejný Harry a Meghan ze Sussexu, byli by tu vítáni,” napsal list ve svém editorialu.

„Ale jedinečnost této monarchie a její citlivé a zároveň zásadní místo v našem ústavním systému znamená, že zástupce královské rodiny, princ, který je šestý v pořadí následnictví na trůn, není něčím, co si Kanada může dovolit. Porušuje to nevyslovené ústavní tabu,“ napsal kanadský deník. Upozornil, že postoj Kanady k monarchii je odlišný od toho britského. „Naši králové tady nežijí. Vládnou nám z dálky. Jsou našim srdcím blízcí, ale zároveň jsou daleko,“ uvedl The Globe and Mail.

Podle jiného průzkumu většina kanadských občanů nechce platit výdaje královského páru.

Kladně se k přijetí královské dvojice do své země naopak staví kanadský premiér Justin Trudeau. Ten už v prosinci napsal na svůj Twitter, že jsou Harry s Meghan „přátelé, kteří budou v Kanadě vždycky vítáni”.

Reklama

Doporučované