Hlavní obsah

Harry Potter bojuje proti Zemanovi s Babišem, němečtí umělci napálili neonacisty a Člověk v tísni se omlouvá za sexistickou kampaň

Den očima Markéty Bidrmanové.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Události z pondělí 10. prosince vybírala moderátorka Markéta Bidrmanová.

Článek

Boj s korupcí bude řešit ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Na ministerstvo spravedlnosti se protikorupční agenda přesune v lednu, a to z Úřadu vlády.

Rozhodli o tom sami ministři. Co se nezmění je, že v čele vládní protikorupční rady bude dál premiér Andrej Babiš. Tedy trestně stíhaný člověk: v čele orgánu, který se zabývá korupcí a střetem zájmů.

Němečtí umělci napálili neonacisty. Na webu publikovali fotky z protiimigrantských protestů v Saské Kamenici. S výzvou, ať lidi označí ty, co hajlují. Jenže kdo příznivce ultrapravice na pranýři pojmenoval, udal tím i sám sebe. Neonacisté se tak označili navzájem. „Děkujeme vám, drazí náckové,“ napsala na Twitter umělecká skupina Centrum pro politickou krásu. A vysloužila si vlnu kritiky za fašistické metody.

Jste absentér, nebo prezentér? Absentér je ten, kdo chodí opilý do práce. Prezentér sice přijde, ale opilý nebo s kocovinou. Produktivita je v obou případech mizerná. A stát na tom tratí velké peníze. Řešení následků spojených s alkoholem přijde Česko ročně na 59 miliard korun, spočítal Institut pro zdravotní ekonomiku. A nejde jen o výkonnost v práci, ale i o zdraví, kriminalitu a dopravní nehody.

Nejlepší kozy své ženě pořídíte před Vánoci u Člověka v tísni. Tak inzerovala neziskovka před Vánoci svůj charitativní projekt. Ten nabádá k nákupu voucherů na živá kuřata či právě kozy pro africké vesnice. Tváří reklamy byl fotograf Tomáš Třeštík a šťastnou obdarovanou jeho žena, spisovatelka Radka. Otřepaný vtip s kozami a špatné herecké výkony udělaly ale projektu medvědí službu. Člověk v tísni spot stáhl a – aby těch zvířat nebylo málo – udělil si Sexistické prasátečko.

Kdo není na vánoční pohádky, může se dojmout u nové parodie na Harryho Pottera a českou politiku zároveň. Jeho tvůrce, reklamní režisér Michal Orsava, v něm malého čaroděje poslal do Prahavic a do Brna. Potter v tříminutovém videu čelí jak premiéru Andreji Babišovi, tak prezidentu Miloši Zemanovi.

Reklama

Doporučované