Hlavní obsah

Zeman dělá geniální věci. Nikdo nás neplatí, říká autor videa s Harrym Potterem, které baví český internet

Výzva s Michalem Orsavou: Jak vznikal virální hit Harry Potter s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nové video filmaře Michala Orsavy posbíralo za čtyři dny od zveřejnění přes 3 miliony zhlédnutí. Miloš Zeman i Andrej Babiš jsou jasný terč pro satiru, říká ve Výzvě Seznamu Orsava. Odmítá ale, že by parodii inspirovanou populární fantasy Harry Potter a Kámen mudrců dělal se svým týmem na zakázku.

Článek

„Chtěli jsme udělat něco, co ještě nikdo před námi nevytvořil. Opět posunout laťku toho, co je možné udělat v amatérských podmínkách. A to se, dle reakce lidí, kteří video již viděli, myslím, povedlo,“ říká reklamní režisér, scenárista, kreativec a brněnský patriot Michal Orsava.

Společně s týmem spolupracovníků ve svém volném čase v posledních osmi měsících chystali video parodující celosvětový filmový hit s Harrym Potterem. Mladý čaroděj ale tentokrát nepůsobí v pohádkových Bradavicích, ale v Praze neboli „Prahavicích“, a jeho soupeřem není Lord Voldemort, ale vládce Prahavic, čaroděj Bumbál (prezident Zeman) a jeho pomocník, který říká, že „žádný estébák nebyl“.

Video bylo zveřejněno na internetu v neděli a během několika dní překonalo hranici tří milionů zhlédnutí. „Jsou lidé, kteří to viděli i desetkrát, devětadevadesát procent z nich v tom vidí zábavu a humor, jen výjimečně se nás někdo ptá, kdo nás platí,“ říká Orsava.

„Není to komerční video. Měli jsme snahu se kreativně vybouřit. Ve videích nemáme reklamu, takže nevyděláváme na cizích právech,“ dodává.

V minulosti se svým týmem představili už pět podobných videoparodií. Nejúspěšnější z nich, Sám doma s Donaldem Trumpem, dosáhlo na tři miliony zhlédnutí. Jak videa vznikají, kolik lidí se na nich podílí a opravdu z toho tvůrci nakonec nemají ani korunu zisku?

I na tyto otázky odpovídá Michal Orsava ve Výzvě. Komentuje také několik konkrétních sekvencí z nového videa, do kterých byly zakomponovány odkazy na aktuální situaci v české politice, včetně cesty syna premiéra Andreje Babiše na Krym v doprovodu řidiče Agrofertu Petra Protopopova.

Jak se vyrovnává s kritikou, kterou na sociálních sítích sdílí někteří z příznivců Miloše Zemana a Andreje Babiše?

Podívejte se na rozhovor s Michalem Orsavou v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované