Hlavní obsah

Hartmanice chtějí zastavit pokles obyvatel, plánují parcely na domky

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Šumavské Hartmanice, kde v době pandemie výrazně narostl počet turistů, chtějí zastavit pokles stálých obyvatel.

Článek

Hlavním tématem pro nové komunální volby v příštím roce bude vytváření parcel pro rodinné nebo bytové domy, které v oblasti chybí. Bylo by to pro město velkým přínosem, řekl dnes ČTK starosta Hartmanic Pavel Valdman (SNK „Hartmanice 2018“).

„Počet obyvatel stále klesá, také za hranicemi v Bavorsku se vesnice vylidňují. Hartmanice měly před 20 lety asi 1250 občanů, dnes jich mají 940. Samotné město jich má asi 650, zbytek je ve 23 místních částech,“ uvedl. Nejvíce podle něho „vymírají“ okrajové osady. Mladí, který se vyučí nebo vystudují, se často nechtějí vracet, protože městečko nemá parcely na bydlení, i když má obrovskou rozlohu 6500 hektarů.

„Mladí, kteří většinou pracují v Německu a od nás to tam mají blízko, by tu chtěli stavět. Ale okolí Hartmanic nemá žádný územní rozvoj a jsme součástí Národního parku Šumava (NPŠ), takže nemáme připravené parcely, a teď se to rychle nemůže pohnout,“ uvedl starosta. Město v posledních letech hodně investovalo do svých budov, silnic a další infrastruktury, ale podle Valdmana teď budou hlavním tématem nového vedení parcely na bydlení. „Po dohodě s NPŠ a soukromými vlastníky by se mohlo jednat o 12 parcel. Zájem mladých by určitě byl,“ uvedl. Hartmanice preferují stavby pro trvalé obyvatele, nechtějí se proměnit pouze v rekreační sídlo.

„Chtěli bychom do budoucna vytvořit nějaké byty a stavební parcely. Ale ceny nemovitostí jsou teď tak vysoké, že je dokážou spíše získat spekulanti, nebo se město přetváří na rekreační oblast,“ řekl Valdman. V územním plánu má město pozemky na bydlení. Zkusíme jednat s jejich majiteli (půdu vlastní národní park a soukromníci) s tím, že bychom něco zasíťovali. Nebo bychom mohli získat nějaký brownfield," uvedl Valdman. Město chtělo koupit objekt firmy ARTXPRESS v insolvenci, bývalou rámečkárnu, kde chtělo vybudovat byty pro mladé rodiny. „Měli jsme připravenou kupní smlouvu za sedm milionů korun, ale před podpisem nás přeplatila soukromá firma o 200.000 korun,“ řekl.

Město má v majetku necelých 60 bytů od vojenských lesů, které si chce ponechat pro mladé rodiny a sociálně slabší. Nájmy už deset let nezvyšovalo, ani s tím nepočítá a do bytů spíš dává peníze. Hartmanice před třemi lety zachránily aspoň první stupeň základní školy. „Začínali jsme s deseti dětmi a dnes jich máme 28 ve třech třídách,“ uvedl starosta. Ročně dávají na školu 1,2 milionu korun. „Naší prioritou je školu udržet. Ve školce máme 40 dětí,“ dodal. Podle Valdmana se hodně zlepšila doprava na Sušici, ale autobusy do Klatov už tolik nenavazují.

Vzhledem k výraznému nárůstu počtu turistů na Šumavě chce město vybudovat záchytná parkoviště, které už má v územním plánu v okolí Dobré Vody, ale podobně jako u ploch na bydlení má problém s pozemky. Město je součástí NPŠ, částečně je ve třetí zóně a spodní část má ve čtvrté zóně.

Reklama

Doporučované