Hlavní obsah

Harvey je zřejmě nejdražší katastrofa v historii USA. Škody jsou zatím za 180 miliard dolarů

Škody po hurikánu Harvey vyjdou USA na 180 miliard dolarůVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Texaský guvernér Greg Abbott odhaduje škody způsobené hurikánem Harvey až na 180 miliard dolarů. Bezprostředně by mohla katastrofa zvýšit ceny benzinu a plastů.

Článek

Hurikán Harvey se do historie Spojených států zřejmě zapíše jako nejdražší přírodní katastrofa vůbec. Podle texaského guvernéra Grega Abbotta by se škody způsobené hurikánem mohly pohybovat mezi 150 až 180 miliardami dolarů. To by bylo výrazně více, než kolik Američany stál hurikán Katrina v roce 2005. Likvidace škod tehdy vyšla na 120 miliard dolarů. Přesné odhady o současných škodách ale ještě nějakou dobu k dispozici nebudou.

Někteří ekonomové tvrdí, že region se z pohromy zotaví rychle.

Katastrofa však pravděpodobně ovlivní petrochemický průmysl. Bezprostředně se podepíše na cenách benzinu. Výbuchy několika chemiček by pak mohly kvůli výpadku produkce zvýšit například ceny PVC a dalších plastů.

V Texasu i sousední Louisianě už začalo odklízení trosek a opravy. Některé oblasti ale stále bojují se záplavami. Podle posledních informací zemřelo v souvislosti s přírodní katastrofou 47 lidí a dalších 43 000 zůstalo bez domova.

Představitelé Texasu podotkli, že by se americké státy zasažené povodněmi neměly s finanční pomocí spoléhat pouze na Washington. Po zkušenosti s Harveym plánují mimo jiné navrhnout zřízení nových záplavových fondů.

Americká vláda již požádala Kongres o necelých osm miliard dolarů. Mají sloužit jako počáteční příspěvek na opravy. Guvernér Abbott o částce ale mluví jako o záloze.

Reklama

Doporučované