Hlavní obsah

Z Hollywoodu za mříže? Producent Weinstein je vinen ze znásilnění

Foto: Profimedia.cz

Harvey Weinstein.

Reklama

Vinen. Tak porota rozhodla v kauze filmového producenta Harveyho Weinsteina. Toho v posledních dvou letech obvinily desítky žen ze sexuálního obtěžování i znásilnění. Před soudem stanul kvůli obvinění ze sexuálního napadení. Kdysi velkému muži amerického filmového průmyslu nyní hrozí 25 let za mřížemi.

Článek

Weinstein se podle soudu dopustil znásilnění třetího stupně i trestného sexuálního jednání prvního stupně. Svědčilo proti němu šest žen. Dvou nejvážnějších obvinění ho soud ale zprostil.

Na verdikt došlo překvapivě brzy – soudní řízení započalo na začátku ledna a americká média odhadovala, že se potáhne nejméně dva měsíce. Celý proces odstartoval na dvou případech – asistentky produkce Mimi Haleyiové, kterou měl v roce 2006 Weinstein donutit k orálnímu sexu, a neznámé ženy, jejíž příběh se do médií ještě nedostal. Producent v červnu roku 2018 zaplatil kauci milion dolarů s tím, že trvá na své nevině.

Proti filmovému producentovi, který má na svém kontě snímek Předčítač, Pulp Fiction i Terapie láskou, vystoupily desítky žen z branže kvůli sexuálnímu obtěžování. Právě skandál kolem Weinsteina byl před necelými třemi lety zárodkem pro celosvětovou kampaň #MeToo, která se točila kolem negativních zkušeností žen i mužů se sexuálním násilím či obtěžováním.

Například herečka Angelina Jolie podle britské BBC uvedla, že jí dělal v roce 1998 návrhy v hotelovém pokoji. Její kolegyni Heather Grahamové měl zase Weinstein nabídnout soulož výměnou za roli ve filmu a herečka Salma Hayeková uvedla, že jí vyhrožoval smrtí. „Zabiju tě, nemysli si, že nemůžu,“ řekl podle ní producent. Při natáčení filmu Frida v roce 2002 jí měl několikrát navrhnout sex.

Reklama

Doporučované