Hlavní obsah

Hasan Rúhání označil Trumpa za idiota, nikdo prý nebude Írán omezovat ve výrobě dalších zbraní

Rúhání promluvil před davem Íránců při oslavách revoluce.Video: Renáta Matoušková, AP, Reuters

 

Reklama

Prezident Íránu Rúhání promluvil při pondělních slavnostech k oslavě 40. výročí islámské revoluce. Ve svém projevu mluvil o rozšiřování vojenské výzbroje a vyvíjeném ekonomickém nátlaku ze strany Spojených států. Mnoho Íránců drželo při oslavách transparenty, které přály smrt Americe a Izraeli. Írán se potýká s hospodářskou krizí, inflací a nedostatkem jídla.

Článek

Íránský prezident Hasan Rúhání řekl o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi, že je idiot. Ve svém projevu k oslavám 40. výročí islámské revoluce mluvil také o odolávání vůči americkým sankcím a ekonomicko-psychickému nátlaku.

Rúhání také prohlásil, že Írán bude rozšiřovat svou vojenskou kapacitu, byť se mu v tom nepřátelské státy snaží zabránit. „Nežádali jsme a nebudeme žádat o povolení vyvíjet různé typy raket a půjdeme nadále cestou rozvoje naší vojenské síly,“ řekl Rúhání během svého 45minutového proslovu před desítkami tisíc účastníků shromáždění.

Státní televize vysílala reportáže a na záběrech bylo i navzdory deštivému počasí vidět množství lidí s íránskými vlajkami, kteří provolávali smrt Izraeli a Spojeným státům, někteří rovněž pálili izraelské a americké vlajky. „K úžasu Ameriky dospěla revoluce do svého 40. roku,“ stálo na jednom z transparentů. Lidé přišli na shromáždění v mnoha městech, často s portréty revolučního vůdce Rúholláha Chomejního.

Armáda do průvodů jako každý rok začlenila přehlídku své techniky, zejména raket domácí výroby. Íránci mají k dispozici rakety s doletem i 2 000 kilometrů a jsou jimi schopni zasáhnout úhlavního nepřítele, tedy Izrael, a také americké základny v regionu. Íránská raketová technologie vyvolává kritiku nejen v USA, ale i v Evropě.

Velitel elitní jednotky revolučních gard Al-Kuds Kásem Sulejmání přišel na shromáždění v jihoíránském Kermánu. Brigádní generál Hosejn Salámí, který je druhým nejvyšším mužem gard, v projevu ujistil, že Írán své ozbrojené síly působící v regionu nestáhne. O omezení vojenského vlivu Íránu usilují USA a další země.

„Nepřítel po nás nemůže žádat, abychom odešli z této oblasti. To on musí odejít. Budeme pomáhat muslimům kdekoli na světě,“ sdělil Salámí. Írán je zapojen do konfliktu v Jemenu a v Sýrii, podporuje ale také libanonský Hizballáh.

K oslavám islámské revoluce se na svém Twitteru vyjádřil i Donald Trump. Za posledních 40 let podle něj došlo v zemi pouze k selhání, korupcím a teroru. Obyvatelé Íránu si podle Trumpa zaslouží žít v lepších podmínkách.

Vysoká účast na shromážděních, která sponzoruje stát, se objevuje v době, kdy se Írán potýká s vysokou inflací a kdy lidé nemají dostatek jídla v důsledku hospodářských problémů způsobených obnovenými americkými sankcemi. To je pak příčinou protestů, poznamenala agentura Reuters. „Íránský národ má a bude mít (kvůli sankcím) určité problémy, my si ale pomůžeme navzájem a překonáme je,“ řekl v Teheránu Rúhání.

Na sociálních sítích se objevily rovněž i snímky, na kterých lidé protestují proti korupci, nezaměstnanosti a vysokým cenám. „Účast na 40. výročí revoluce ukazuje naši podporu islámské republice,“ stálo na jednom z transparentů. „Neznamená to ale, že podporujeme korupci některých úředníků a jejich zradu na utlačovaném lidu,“ říkal rovněž vzkaz.

Reklama

Související témata:

Doporučované