Hlavní obsah

„Je to matador, minulost nechte být.“ Jak Hamáček hájí návrat Haška

Foto: Seznam Zprávy

Michal Hašek.

Reklama

aktualizováno •

Novým náměstkem ministra vnitra Jana Hamáčka se stal Michal Hašek. Nahradil Jakuba Kulhánka, který se stal ministrem zahraničních věcí.

Článek

Ministr vnitra a předseda sociální demokracie Jan Hamáček už si vybral náhradníka za Jakuba Kulhánka, který je od minulého týdne ministrem zahraničí. Novým politickým náměstkem na vnitru se stal někdejší poslanec a významná figura sociálních demokratů Michal Hašek.

Náměstkem se nově stane také Petr Vokáč. Ten vyhrál výběrové řízení na šéfa legislativní sekce po odchodu Petra Mlsny do čela Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

„Dlouho jsem o tom přemýšlel a oslovil jsem Michala Haška. Chci mít vedle člověka, který zvládne komunikaci mezi státem, kraji a obcemi. Takový člověk je Michal Hašek, má dlouholeté zkušenosti,“ zdůvodnil svůj výběr Hamáček.

Hamáček zdůraznil, že Haškův nový post neznamená návrat do vysokých volených funkcí, bude se věnovat úřednické práci a zažádá si o bezpečnostní prověrku. ČSSD nepočítá s tím, že by kandidoval do sněmovních voleb.

„Pokud Michal Hašek vedle mnoha dobrých věcí udělal nějaké chyby, beru to jako uzavřenou kapitolu. Jeho práci budu hodnotit pouze pohledem současnosti a vás žádám o to samé,“ dodal ministr vnitra.

Hašek řekl, že se na spolupráci těší. „Beru to jako dočasnou misi. Přerušuji práci v advokacii, jakmile skončím, hodlám se do advokacie vrátit,“ řekl nový náměstek.

Pučista z Lán

Bývalý místopředseda ČSSD se musel stáhnout z funkcí po lánském puči po volbách v roce 2013, kdy se skupina sociálních demokratů sešla s Milošem Zemanem a domlouvali svržení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Postupně se ale zase propracovává zpět do významnějších postů.

Hamáček je přesvědčen, že Hašek se k lánskému puči postavil čelem. „Kdybych mu nedůvěřoval, neudělal bych ho svým náměstkem,“ dodal.

Od loňska působí na ministerstvu vnitra jako Hamáčkův poradce pro integrovaný záchranný systém. Radí i ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi. V roce 2019 měl být dosazen do Legislativní rady vlády, po kritice ale ze záměru sešlo.

Postupně znovu roste i Haškův vliv ve straně. Loni byl manažerem strany pro krajské volby. „Michal je zkušený matador. Chápe myšlenky sociální demokracie a umí je prodat,“ vysvětloval tehdy Hamáček straníkům v dopise, proč by měli přijmout „pučistu“ zpět. Na letošním sjezdu Hašek podporoval vítězné Hamáčkovo křídlo, krátce před sjezdem se pak nechal zvolit předsedou domovské okresní stranické buňky Brno-venkov.

Reklama

Doporučované