Hlavní obsah

Hašek složil advokátní zkoušky. Už nelze mé vzdělání zpochybňovat, vzkázal

Michal Hašek složil advokátní zkoušky.

Reklama

Někdejší jihomoravský hejtman a dnes náměstek ministra vnitra Michal Hašek (ČSSD) složil advokátní zkoušky.

Článek

Seznam Zprávám to potvrdil sám Hašek. „Byla to pro mne největší profesní výzva a beru to také jako jasnou odpověď všem, kteří zpochybňovali moji právnickou erudici,“ uvedl v SMS. Následně na sociálních sítích zveřejnil fotografii osvědčení od České advokátní komory.

Hašek do nástupu na Ministerstvo vnitra vedené jeho stranickým šéfem Janem Hamáčkem působil jako koncipient v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka (nyní nese název Chrenek, Kotrba). Své působení zde ukončil dohodou právě kvůli svému náměstkovskému angažmá.

Exhejtman v minulosti čelil pochybnostem, zda si svůj akademický titul JUDr. zaslouží. Získal jej totiž v roce 2010 na soukromé vysoké škole ve Sladkovičově na Slovensku, na kterou si několikrát stěžovali zástupci českých právnických fakult.

Spekulace o regulérnosti zkoušky pak vzbuzovala i skutečnost, že fakultu, na které tehdy Hašek studoval, vedl slovenský politik Mojmír Mamojka (SMER), tedy poslanec spřátelené strany. Mamojka byl rovněž konzultantem Haškovy práce. V té době (jako jedna z hlavních tváří ČSSD) se v ní věnoval zemědělským, bytovým a jiných družstvům.

Hašek se bránil, že nechtěl skládat zkoušky na brněnské právnické fakultě, aby se vyhnul podezření z nadržování, protože byl v té době členem správní rady brněnské univerzity. Jako běžný student zde získal magisterstký titul.

Michal Hašek se v posledních měsících viditelně vrací do aktivní politiky. Nejprve se nechal zvolit šéfem druhé největší jihomoravské stranické buňky a po pro něj vítězném jarním sjezdu ČSSD, kde pomohl ke znovuzvolení Jana Hamáčka předsedou, pak usedl jako jeho náměstek na Ministerstvu vnitra.

Reklama

Doporučované