Hlavní obsah

Hashtag „MeToo“ zaplavuje sociální sítě, desetitisíce lidí upozorňují na problém sexuálního obtěžování

Hashtag „MeToo“ zaplavuje sociální sítě.

 

Reklama

Twitter ovládla vlna upozorňující na téma sexuálního obtěžování a útoků. Desetitisíce lidí, především žen, sdílejí pomocí hashtagu „MeToo“ svou vlastní zkušenost.

Článek

Reagují tak na výzvu americké herečky Alyssy Milanové, která v neděli 15. října přidala screenshot s myšlenkou ze svého okolí: „Pokud by všechny ženy, které čelily sexuálnímu obtěžování nebo útoku, zveřejnily ‚MeToo‘ jako status, mohli bychom lidem poskytnout reálnou představu o tom, jak závažný je dosah tohoto problému.“ K tomu pak přidala vlastní návrh, aby všichni, kteří někdy byli sexuálně obtěžováni či napadeni, odpověděli pomocí hesla „me too“, jež v překladu znamená „já také“. Samotný pojem hashtag má původ právě ve twitterové komunikaci – slovo (či fráze) označené symbolem # je bráno jako slovo klíčové.

Z toho, co bylo původně experimentem, se přes noc zformovala vlna, jež čítá desetitisíce reakcí. Ženy i muži z celého světa přidávají svou osobní zkušenost se sexuálním obtěžováním nebo útokem. K těm, kteří zveřejnili hashtag „MeToo“, patří i řada slavných žen.

Mezi nimi je Rose McGowanová, jež se s Alyssou Milanovou potkala v seriálu Čarodějky a je jednou z řady žen, které uvedly, že je znásilnil producent Harvey Weinstein. Ten byl v důsledku aféry, kterou minulý týden rozpoutal deník The New York Times, vyloučen z americké filmové akademie. Svými skandály zároveň přispěl k vlně přiznání, která zmítá sociálními sítěmi.

Reklama

Doporučované