Hlavní obsah

Hashtag slaví deset let, jako první jej začali masově používat na Twitteru

Hashtag slaví deset let, jako první jej začali masově užívat na Twitteru.Video: Klára Galová

 

Reklama

V Česku se nedávno stal populárním například hashtag #sorryjako. Ve světě pak často rezonují hashtagy s vyjádřením soustrasti obětem teroristických útoků, ale i hashtagy podporující charitu.

Článek

Hashtag slaví 10 let coby označení pro klíčová slova. Než jej proslavil Twitter, znali ho pravděpodobně jen programátoři. Dnes je denně hashtag použit na Twitteru asi 125milionkrát. Z Twitteru se jeho používání rozšířilo i na další sociální sítě, jako je Facebook nebo Instagram.

Českým internetem se nedávno šířil hashtag #sorryjako, který odkazoval k dnes už legendárnímu výroku Andreje Babiše. Hashtagy už také pronikly do politické komunikace. Poprvé jej ke své propagaci použila ODS v roce 2013 v rámci kampaně #volím_pravici.

Celosvětově patří mezi nejvýznamnější hashtagy například #blacklivesmatter, což je označení pro hnutí bojující za férovější podmínky ve společnosti pro černochy. Také #heforshe bojuje za větší rovnost, a to mezi pohlavími. Tváří kampaně je herečka Emma Watson. Videa zachycující lidi, kteří se polévají ledovou vodou, nesla označení #icebucketchallenge. Virální kampaň měla za cíl získat peníze na výzkum amyotrofické laterální sklerózy.

Hojné je také používání hashtagů k vyjádření soustrasti nad teroristickými útoky. Mezi takové patří například #jesuischarlie nebo #prayforparis.

Reklama

Související témata:

Doporučované