Hlavní obsah

Podívejte se: Stovky hasičů bojují s rozsáhlým požárem mrazíren u Prahy

Hasiči bojují s rozsáhlým požárem v Mochově.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hasiči zasahují u rozsáhlého požáru v areálu mrazíren v Mochově u Prahy. Vyhlásili zvláštní stupeň poplachu, který se používá v mimořádných situacích.

Článek

Hasiči mají problém s dopravou vody. Požár stále nemají pod kontrolou, zatím nebyl nikdo zraněn, řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Na místě podle něj zasahuje 25 jednotek a další přijíždějí, což znamená, že požár likvidují stovky hasičů. „Požár se nám stále nedaří dostat pod kontrolu, musíme sem kyvadlově dovážet vodu,” uvedl Svoboda před polednem.

Požár v Mochově zachvátil jednu z plechových hal, zásah potrvá delší dobu. Hoří totiž zateplení, k němuž se hasiči komplikovaně dostávají. Na místo dorazili v rámci výpomoci i pražští hasiči, kteří sem dopravili takzvanou Kobru, speciální hasicí zařízení, jež dokáže vodním paprskem prořezávat sendvičové konstrukce hal. „Udělá to díru a pak to dokáže hasit, takže nám to hodně zjednodušuje přístup do míst, kam se nemůžeme dostat,” vysvětlil Svoboda.

Policejní mluvčí Eva Hašlová ČTK řekla, že kvůli zásahu byla preventivně omezena rychlost na nedaleké dálnici D11. Nad dálnicí se valí hustý kouř. Na místo dorazila chemická laboratoř, která bude měřit koncentraci zplodin v ovzduší. Podle České televize už lidé z okolí dostali doporučení neotvírat okna.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Čtvrtý je nejzávažnější, bývá vyhlašován v případech, kdy oheň ohrožuje více než tisíc osob, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční. Loni byl zvláštní stupeň poplachu vyhlášen u požáru motorestu Čtyři kameny poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy.

Nejde o první požár v areálu bývalých mrazíren. V roce 2012 tam hasiči likvidovali požár jedné z hal, příčinou byla nedbalost. Při rozebírání konstrukce prázdného objektu byly porušeny požární předpisy. Rozsáhlý požár likvidovali hasiči v areálu mochovských mrazíren také o dva roky dříve, kdy se vznítila bývalá výrobní hala.

Reklama

Související témata:

Doporučované