Hlavní obsah

Hasiči chystají kvůli koronaviru náhradní ubytování v hotelích

Foto: Getty Images

Hlavním cílem všech opatření je rozšířit nemocniční kapacity na maximální možnou míru.

Reklama

Hotely budou sloužit pro lidi, kteří nemohou z nemocnic domů, nebudou to zdravotnická zařízení, lékař tam přijde jen výjimečně, říká Daniel Miklós, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Článek

Česko se chystá na velký nápor pacientů s covidem-19. Hlavním a nejurgentnějším úkolem je zvýšit a zahustit nemocniční kapacity na maximální možnou míru. Tak, aby se do nich dostali pokud možno všichni nemocní, kteří se neobejdou bez permanentní přítomnosti lékařů a sester.

Proto mluví ministr zdravotnictví Roman Prymula a ministr vnitra Jan Hamáček o posílení systému o 10 tisíc lůžek s odpovídajícím personálem. Premiér Andrej Babiš dnes zase hovořil o nákupu 3000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy. Nově vytvořená lůžka mají sloužit pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči.

Část lidí s nižšími nároky na péči může být z nemocnic přesunuta i do lázní. I o tomto řešení už mluví Babiš. Nová kapacita s 500 lůžky má podle ministra Hamáčka v příštích dnech vyrůst i v areálu pražského výstaviště v Letňanech.

Zároveň jsou ale nyní podnikány kroky, aby byli mimo nemocnice přesunuti všichni ti, u nichž stálá přítomnost zdravotnického personálu není nutná a jde spíše o sociální hospitalizaci. A tito lidé budou ubytováni ve vytipovaných hotelích.

Hledají se ve všech krajích. „V tom celém systému půjde o jakýsi třetí stupeň, nejnižší. Pro lidi, kteří se nemohou z různých důvodů vrátit z nemocnice domů. Aby třeba někoho neohrozili. A přitom jsou v danou chvíli negativní,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Daniel Miklós, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Právě hasiči mají tuto část na starosti. Vše bude fungovat pod Ústředním krizovým štábem, přičemž pokyny k přesunu lidí by měly přicházet od Centrálního řídícího týmu.

Dva plus dva hotely v každém kraji

Podle Miklóse by v každém kraji měly být v první fázi k dispozici minimálně dva hotely, vhodné pro tyto účely. Jeden má sloužit jako „čistý“ (necovidový), druhý covidový pro případ, že by se v čistém někdo nakazil, aby měl být kam převezen.

Další dva hotely mají být v jednotlivých krajích připraveny v pohotovostní záloze, kdyby už kapacity nestačily.

„Zvažovali jsme pro tyto účely i ubytovny či vysokoškolské koleje, ale zvítězila varianta s hotely, protože každý pokoj tam má své sociální zařízení a to je klíčové. Nepůjde ale o žádné luxusní hotely, jako je Hilton,“ ubezpečuje Miklós.

Hasiči na této operaci spolupracují s hejtmany a také s asociací hoteliérů. Do konce tohoto týdne by měl být sestaven seznam vhodných objektů. Měli by je podle Miklóse ještě prohlédnout experti ze specializovaného armádního zařízení biologické ochrany v Těchoníně. A pro každý hotel doporučit vhodná opatření, jak by měl být uvnitř členěn.

Vše probíhá v hektickém tempu, protože času je málo. „Příští týden to chceme pilotně zprovoznit v krajích, kde jsou na tom s nákazou a náporem na nemocniční systém nejhůře,“ říká Miklós pro Seznam Zprávy.

Náměstek hasičského sboru také ale uvádí, že pobyt v hotelích si budou ubytovaní hradit. Služba jim nemá být poskytována zdarma, protože jde o „překážku“ na jejich straně. Kalkulace cen teprve probíhá.

Jako dočasné náhradní ubytování nemusí hotely sloužit jen pro ty, kteří přišli z nemocnic, nýbrž třeba i pro studenty, kteří nyní nemohou zůstat na koleji a nemohou se ani vrátit domů.

Lékař jen výjimečně

Se stálou péčí lékařů a sester se v hotelích nepočítá, spíše s přítomností sociálních pracovníků.

„My nevytváříme žádné další zdravotnické zařízení. Není to pro lidi, kteří potřebují akutní lékařskou péči. Jen v případě, že tam budou třeba důchodci, tak by tam jednou za čas přišel obvodní lékař,“ znovu zdůrazňuje základní princip náměstek Daniel Miklós.

Hotely mají podle jeho slov sloužit vždy v rámci konkrétního kraje, s přesuny lidí mimo svůj region se v tomto systému náhradního ubytování prý nepočítá.

Hasiči stále ještě řeší, kdo bude lidi do hotelů převážet. Kvůli svým omezeným kapacitám spoléhají na výpomoc zvenčí, od poskytovatelů převozních služeb.

Reklama

Související témata:

Doporučované