Hlavní obsah

Hasiči i strážníci těžko hledají nové uchazeče, řada jich neprojde sítem fyzických testů

Fyzická kondice uchazečů o práci u záchranných složek se snižuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Problém splnit fyzické k testy k hasičům, strážníkům i policistům má stále více uchazečů. U hasičů uspěje zhruba každý druhý, Městská policie v Plzni už kvůli tomu podobu fyzických testů i jejich hodnocení upravila. Snižuje se navíc i počet uchazečů.

Článek

„Bohužel lidé chodí nepřipraveni. Jako by ani netušili, že k hasičům je třeba nějaká fyzická kondice,“ pozastavuje se mluvčí HZS Plzeňského kraje Petr Poncar. Ten bývá v posledních letech i členem přijímací komise a výkony uchazečů tak může posoudit skutečně dobře. Uspěje podle něj přibližně polovina.

Budoucí hasiči musí projít testy v šesti disciplínách, mimo jiné v plavání či běhu na dva kilometry, na čas také dělají kliky. „V každé disciplíně se najde někdo, kdo je na ni slabý,“ říká Poncar a dodává, že kritéria přitom nejsou nastavena nikterak přísně.

Podle něj stačí poměrně málo úsilí, aby se člověk na testy dokázal připravit. Ve věkové kategorii do 29 let musí zájemci o práci u hasičů uběhnout dva kilometry v čase pod devět minut a dvacet vteřin nebo se na hrazdě desetkrát přitáhnout v držení nadhmatem.

I z toho důvodu by nepovažoval za vhodné, aby se limity upravovaly. „Pokud požadavky snížíme, budou se k nám dostávat lidé, kteří na tom s fyzickou kondicí nejsou nejlépe. My ale potřebujeme ty, kteří mají vytrvalost a sílu,“ zamýšlí se Petr Poncar.

To Městská policie v Plzni už složení testů a jejich hodnocení přibližně před dvěma lety upravila. „Zatímco dříve uspěla v průměru polovina zájemců, dnes fyzické testy splní devadesát procent zájemců,“ konstatuje Petr Weidl, pracovník pro výuku a výcvik u Městské policie v Plzni.

Například výsledky prosincové skupiny zájemců byly nadprůměrné, se splněním limitů neměl problém nikdo. „Sportuji průběžně, věřil jsem, že díky tomu budu úspěšný,“ hodnotil jeden z uchazečů Tomáš Kopec.

Jinak si ale Weidl všímá, že fyzická připravenost je horší než před lety. „Starší populace bývá lépe připravená než mladí. Dnešní populace sportu nevěnuje tolik času, mají o něj menší zájem,“ je přesvědčen Weidl.

Horších výsledků ve fyzických testech si všímá i Policie ČR. Podle krajské policejní mluvčí Martiny Korandové sice testy projde většina uchazečů, ubývá ale těch s nadprůměrnými výsledky. „Všeobecná sportovní průprava je horší,“ říká Korandová.

Reklama

Doporučované