Hlavní obsah

Hasiči mají pod kontrolou velký požár mezi Ústím a Lovosicemi

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Reklama

aktualizováno •

Hasiči na místě zůstanou přes noc, automobilová doprava je obnovena.

Článek

Hasiči po zhruba devíti hodinách dostali pod kontrolu rozsáhlý požár u kolejiště mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. Oheň se dál nešíří a vrtulník a letadlo nemohou za tmy létat, proto hasební práce pozastavují. Na místě zůstanou přes noc, budou hlídat jednotlivá místa. Policie obnovila provoz na silnici mezi oběma městy. Provoz na trati by mohli železničáři po kontrole úseku pustit zhruba za hodinu.

"Oheň máme zcela pod kontrolou, nicméně není ještě zcela zlikvidován," řekl ČTK ve 21:00 mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Policie obnovila provoz na silnici 30 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Železničáři nyní kontrolují trať a trakční vedení. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová ČTK řekla, že pokud bude vše v pořádku, mohly by se vlaky na trať vrátit do hodiny. Mezinárodní rychlíky mezi Prahou a Hamburkem jezdi doposud po trati na pravé straně Labe.

Hořet začalo dnes dopoledne. "Místo budeme nyní monitorovat a ráno po průzkumu rozhodneme, jestli budeme v hasebních pracích pokračovat dále, či dnešní zásah stačil na likvidaci toho požáru," uvedl Rudolf. "Necháme v terénu minimální množství jednotek, místo určitě neopustíme," zdůraznil.

Oheň se vznítil pravděpodobně od jiskry od kolejového vozidla. Železniční dopravu požár zastavil krátce po 11:00. Na místo vyjelo na 150 hasičů, vrtulník s vakem na vodu a hasicí letadlo. Práce hasičům komplikoval nepřístupný skalnatý terén. Naopak výhodou bylo, že dnes nefoukalo. Obyvatele přilehlých obcí požár omezil pouze v dopravě. Nikdo nemusel být evakuován.

České dráhy posílaly spoje odpoledne po trati na protějším pravém břehu Labe, omezen byl provoz rychlíků mezi Ústím a Děčínem. Trať je velmi vytížená, projíždí tudy osobní i nákladní vlaky mezi Prahou, Ústím, Děčínem a Drážďany, Berlínem a Hamburkem.

Reklama

Doporučované