Hlavní obsah

Hasiči na severu Čech kvůli přeplněnému rybníku evakuovali dvě vesnice

Foto: HZS LK

Foto z Českolipska.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Intenzivní deště zvedly hladiny Sporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově u České Lípy.

Článek

„Z Dobranova byly evakuovány 2 osoby. Ostatní obyvatelé opustili své domy svévolně. Určené jednotky nadále provádí monitoring situace u rybníka,“ uvedli hasiči.

„V obci Písečná u České Lípy probíhá evakuace obyvatel z rodinných domů. Rizikový je pro obec přeplněný Kachní rybník pod Bukovany,“ dodali.

Jednotka stanice hasičů z Jablonného v Podještědí také evakuovala 28 osob z kempu u obce Svitava na Českolipsku.

Intenzivní deště v noci na dnešek zvedly hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku. Stav ohrožení platí nejen na Šporce a Dobranovském potoce, ale také na Olešce v Dětřichově. Na nižším druhém povodňovém stupni je podle informací z krajského povodňového webu Svitávka v Zákupech. Lužická Nisa, Jizera nebo Pertoltický potok jsou na prvním stupni.

Jen do půlnoci na neděli vyjížděli hasiči v Libereckém kraji ke 140 událostem, většinou šlo o čerpání vody. Zatímco v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, teď je zasaženější Českolipsko. Hodinu před půlnocí zachraňovali hasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu. V místě protéká Svitávka, na které byl v tu dobu stav ohrožení, teď už voda klesla.

Rozvodněný Dobranovský potok zaplavil silnici, podle českolipské starostky Jitky Volfové (ANO) hasiči ráno evakuovali obyvatele zhruba 20 domů podél potoka. „Možná jich bude ještě víc, pokud by se uvolnila hráz ve Svojkově na Kachním rybníku. Ale všichni doufáme, že se to nestane a že dopoledne nastane kulminace,“ řekla. Z Písečné evakuovali hasiči 37 lidí, většina šla ke známým, pět jich ubytovali v ubytovně v Zákupech.

Silné deště zvedly hladiny řek i v Plzeňském kraji, Otava v šumavském Rejštejně je na nejvyšším, tedy třetím povodňovém stupni. Na druhém stupni jsou další řeky na Šumavě, na Rokycansku a Plzeňsku. Na některých místech Šumavy napršelo za dnešek kolem 60 litrů na metr čtvereční, uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Druhých povodňových stupňů, tedy pohotovosti, dosáhla na Šumavě Vydra v Modravě, Křemelná ve Stodůlkách a Otava v Sušici. Druhý stupeň má i Klabava v Hrádku na Rokycansku a Bradava v Žákavě na Plzeňsku. Na prvním stupni je zatím Úslava v Prádle a Klabava v Rokycanech. Otava v Rejštejně ještě o půlnoci měla hladinu 76 centimetrů a průtok 8,98 metru krychlových za sekundu. K 7:00 se hladina zvýšila na 187 centimetrů a průtok stoupl na 126 metrů krychlových za sekundu. Téměř o metr se od půlnoci zvedla i hladina Křemelné, Vydry či Klabavy.

Podle meteorologů spadlo dnes v kraji nejvíce srážek na šumavském Březníku, 63,6 litru vody na metr čtvereční, v nedaleké Filipově Huti napršelo dnes 55,4 milimetru srážek, v Nepomuku na jižním Plzeňsku 58,4 milimetru, přičemž ale 48 milimetrů spadlo za jednu hodinu.

Hasiči podle svého webu, na němž zveřejňují svoje ukončené zásahy, nemají zatím dnes zvýšený počet výjezdů. Zásah v kategorii technické pomoci, kam spadá například čerpání vody a odstraňování nebezpečných stavů v souvislosti se záplavami, ukončili zatím dnes jen jeden. V Neurazech u Nepomuku odstraňovali strom.

Volyňka v Sudslavicích na Prachaticku překonala hranici prvního povodňového stupně. Zvýšení hladiny způsobily v noci na dnešek deště. Nejvíce pršelo na Šumavě, řekl Daniel Maňhal z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. Nelze vyloučit, že hladiny řek se zvýší i na jiných místech kraje, dodal.

„Srážky byly výrazné především na Šumavě, kde například ve Filipově Huti spadlo téměř 70 litrů vody na metr čtvereční. Jelikož je půda nasycená, voda po ní stéká a způsobuje to zvyšování hladin řek,“ uvedl. Dodal, že o něco slabší srážkové úhrny byly u Dolního Dvořiště v Novohradských horách.

Podle něj by dnes už nemělo pršet tak intenzivně. „Přesto ještě někde srážky budou. Očekáváme je především v oblasti Novohradských hor,“ řekl.

Hydrologové proto předpokládají, že přes den ještě dosáhnou hladiny řek na jiných místech Jihočeského kraje hranici prvního povodňového stupně. „A na Otavě můžeme očekávat i druhý stupeň,“ uvedl Maňhal. Kvůli silným nočním dešťům Otava v Rejštejně v Plzeňském kraji překonala dnes ráno hranici třetího povodňového stupně. Hladina pak bude podle odhadů stoupat níže po proudu směrem k jihočeským Strakonicím.

Meteorologové na víkend vydali výstrahu před velmi silnými bouřkami v pohraničí Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Reklama

Doporučované