Hlavní obsah

Požár v pražském hotelu nepřežili čtyři lidé, dvě ženy zemřely v nemocnici

Požár v pražském hotelu nepřežili čtyři lidé.

 

Reklama

Vážně zraněná žena zemřela v sobotu večer a další v neděli ráno v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. Dva lidé přišli o život už při sobotním požáru.

Článek

Požár v pražském hotelu Eurostars David si vyžádal celkem čtyři oběti na životech. Dva lidé zemřeli v sobotu večer ještě před příjezdem hasičů. Jedna žena zemřela po převozu do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Další tam pak zraněním podlehla v neděli ráno. Seznamu to řekl mluvčí VFN Michal Schneider.

Národnost prvních dvou obětí potvrdili policisté v neděli dopoledne. „Na místě během včerejšího požáru zemřel muž ze Spolkové republiky Německo, ročník narození 1996, a žena z Jižní Koreje, ročník narození 1997,” uvedl pražský policejní mluvčí Jan Daněk. Národnost žen, které zemřely v nemocnici, dosud není známá.

Mezi zraněnými, kteří zůstávají v nemocnici, jsou tři občané Nizozemska. Zraněni byli také jeden Turek a jeden Francouz.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici lékaři přijali celkem čtyři zraněné. Dva lehce zranění už byli propuštěni. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) skončil jeden pacient, který se nadýchal zplodin. Po ošetření zůstal v nemocnici na pozorování, sdělila mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Zranění skončili také v motolské a vinohradské nemocnici.

V centru Prahy hořel hotel. Dva lidé nepřežili, devět zraněných skončilo v nemocnicích.

Vyšetřování příčin požáru probíhá i v neděli. Podle prvních sobotních zpráv z místa začala hořet klimatizace v přízemí. Budova je v neděli uzavřená, dovnitř vyhořelého hotelu se nedostanou ani turisté, kteří tam mají své věci.

Hasiči se při sobotním zásahu kvůli autům v ulicích komplikovaně dostávali na místo. Nemohli ani použít všechny žebříky k evakuaci hostů z hotelu, většinu jich vyvedli po schodech.

Mezi zraněnými jsou i dva hasiči, kteří při zásahu v pražské Náplavní ulici ve špatně přístupném prostoru hotelu propadli patrem. Jejich stav je dobrý a nejsou v ohrožení života.

Záchranáři ze silně zakouřené pětipatrové budovy vyvedli 34 lidí, převážně cizinců, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Požárem poškozený hotel v sobotu v noci převzali policisté. Kriminalisté a vyšetřovatelé hasičů zjišťují, proč na místě začalo hořet.

„Zároveň budou zjišťovat totožnost mrtvých i zraněných, aby mohli vyrozumět jejich rodinné příslušníky,” uvedla na Twitteru policie.

První hasičské jednotky dorazily k požáru krátce po 18. hodině, krajské operační a informační středisko muselo na místo nakonec vyslat celkem 17 profesionálních jednotek pražských hasičů, chemickou jednotku z Petřin, jednotku Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a 6 jednotek dobrovolných hasičů.

Při požáru museli záchranáři evakuovat 34 osob pomocí výškové techniky i vnitřkem budovy za pomoci vyváděcích masek - objekt byl velmi silně zakouřen. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 21 hodin. Hasiči budou prověřovat, zda provozovatel hotelu dodržel všechny předpisy týkající se požární bezpečnosti.

Hosté hotelu, kterým se při požáru nic nestalo, našli náhradní ubytování ve druhém hotelu řetězce Eurostars na Národní třídě 13.

Reklama

Související témata:

Doporučované