Hlavní obsah

Hasiči v Kalifornii dostávají požár pod kontrolu

Velký lesní požár v Kalifornii.Video: Daniel Andrisák, AP, Reuters

 

Reklama

Kalifornští hasiči pomalu dostávají požár pod kontrolu, některé evakuované oblasti už se vracejí k normálnímu životu.

Článek

Už několik týdnů v americké Kalifornii zuří mohutný lesní požár. A až nyní dostávají hasiči oheň pod kontrolu. Poslední zprávy z vyprahlé Kalifornie hovoří o tom, že se hasičům podařilo zkrotit více než 78 procent požáru.

Pasažérka natočila požár ze vzduchu:

Video: Nela Vejvodová, Vanessa Kuo, Reuters

Díky lepší kontrole nad ohněm se v některých částech Kalifornie mohou obyvatelé vrátit do svých domovů a sčítat škody. V oblastech, které nebyly ohněm zasaženy přímo, dělal největší problémy silný vítr, jenž nejen rozšiřoval plameny, ale také ničil majetek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Zuzana Lachnitová, AP

Úřady poučily obyvatele, kteří se vracejí do svých obydlí, že mohou stále vidět oblaka dýmu a bude tomu tak ještě několik dalších týdnů. Proto rezidenti mají volat na tísňovou linku jen v případě, když uvidí nově vznikající požár.

Video: Reuters

Mohutné lesní požáry už připravily o život nejméně devět lidí. Pod kontrolu se požár snaží dostat i hasiči z Nového Zélandu a Austrálie. Mimo nich má v terénu pracovat přes tisíc vězňů, kteří se o práci sami přihlásili. Úřady oznámily, že alespoň jeden požár byl založen úmyslně, ve vazbě je kvůli tomu jeden muž.

Reklama

Doporučované