Hlavní obsah

Hasiči vyjíždějí k požárům mnohem častěji, než je obvyklé – řeší následky extrémů počasí

Rozhovor v Letním ránu s mluvčím pražských hasičů Martinem Kavkou.Video: Petr Zajíček, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sucho a extrémní vlna veder, která zasáhly Česko na začátku prázdnin v kombinaci se silným nárazovým větrem nebo kroupami – důvody, proč mají hasiči na začátku prázdnin víc práce, než je v tomto období běžné. Hned první prázdninový den vyjížděli k zásahům pětkrát víc, než je denní průměr. Ve 131 případech se jednalo o požár, v řadě dalších případů pomáhali s odčerpáváním vody ze zatopených sklepů nebo při odklízení popadaných stromů.

Článek

Stále je v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před častějším výskytem požárů. Platí pro všechny kraje České republiky, včetně Prahy, v případě Středočeského a Plzeňského kraje jde jen o některé okresy. Zároveň v Praze od 30. června platí také nařízení Magistrátu hlavního města Prahy, podle kterého se nesmí rozdělávat oheň na suchých místech, v parku nebo v lese. Co to přesně znamená v praxi, vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

„Nesmí se rozdělávat oheň, otevřený oheň, nesmíte s ním manipulovat, nesmí se používat takové ty lampiony štěstí, tam máte otevřený oheň a vyšlete to do světa, zvlášť, když fouká vítr, může to odnést někam do koruny stromů a vznikne tam požár.“

Zároveň se na suchých místech nesmí třeba ani odhodit nedopalek cigarety, platí také zákaz pořádání ohňostrojů. I tady se zákaz vztahuje hlavně na místa, kde je poblíž suchá tráva, v parcích, v lese nebo tam, kde je v blízkosti pole, na kterém by se požár mohl rozšířit. Problematické už může být na některých místech i grilování, zvlášť s grilem na dřevěné uhlí.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, najdete ho na Televizi Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované