Hlavní obsah

Hasiči zadali zakázku za stamiliony bez soutěže. Dostali pokutu 285 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Za špatně zadanou zakázku z éry, kdy HZS řídil jihlavský lídr ANO Drahoslav Ryba, dostali hasiči pokutu 100 tisíc korun.

Reklama

Exkluzivní smlouva vznikla v éře, kdy byl generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, dnes poslanec za hnutí ANO.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na ústředí pražského Hasičského záchranného sboru přišel koncem září dopis, který nikoho nepotěšil: Hasiči musí ihned ukončit smlouvu, která umožňuje firmám, úřadům nebo domovům pro seniory připojit se na takzvaný pult centralizované ochrany.

Tedy na elektronický systém, který hasičům v řádu vteřin ohlásí požár.

Pražští hasiči provozování téhle služby svěřili společnosti Patrol z Jihlavy. A přestože se jednalo o zakázku za téměř 200 milionů, udělali to bez vyhlášení veřejné soutěže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže právě v září rozhodl, že hasiči tak porušili zákon. Smlouva přestává platit a sbor zaplatí pokutu 100 tisíc korun. Za totéž přitom hasiči dostali už dříve pokutu 185 tisíc.

Celková sankce tak dosáhne 285 tisíc.

Zmíněná zakázka se u hasičů zrodila před dvěma lety, když byl generálním ředitelem celého sboru Drahoslav Ryba, od letošního října nový poslanec za hnutí ANO. Majitelé vyvolené firmy Patrol se přitom s Rybou dobře znají – Drahoslav Ryba působil dříve v Jihlavě jako šéf krajských hasičů.

Nyní už bývalý generální ředitel sboru tvrdí, že osobní vazby neměly na uzavření smlouvy vliv. „Tímhle způsobem znám další desítky firem z oboru,“ reagoval Ryba pro Seznam Zprávy.

Stejné smlouvy s firmou Patrol za Rybovy éry uzavřela kromě Prahy také krajská hasičská ředitelství v Karlových Varech nebo v Pardubicích.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý ředitel hasičů Drahoslav Ryba (třetí zleva nahoře) s kolegy z hnutí ANO při zahájení kampaně.

Úřad: porušení zákona

Na systém hasičského pultu – na centrální systém ochrany – musejí být podle zákona některé firmy, školy nebo nemocnice připojeny povinně.

A tohle připojení začala z rozhodnutí hasičů v roce 2019 po Praze zprostředkovávat společnost Patrol. Za připojení platí zákazníci něco přes tři tisíce měsíčně, v Praze se to týká 650 objektů a smlouva s Patrolem byla uzavřena na osm let. Takže celkově mohla firma utržit přibližně 170 milionů.

A kdyby hasiči po vypršení kontraktu využili možnost prodloužení o další dva roky, činila částka přes 230 milionů.

Pražští hasiči smlouvu označili za takzvanou koncesi. Znamená to, že firma Patrol poskytuje služby, za které hasiči nic neplatí. Firma si peníze vybírá od svých zákazníků – institucí, jimž zajišťuje připojení k pultu ochrany.

Pokud tržby firmy vybrané v koncesním řízení nepřekročí 20 milionů, není podle zákona nutné na koncesi pořádat otevřené výběrové řízení.

Hasiči tvrdili, že hranice 20 milionů jejich zakázka zdaleka nedosáhne, protože zákazníci za připojení do systému platí jen 400 korun. Jenže právníci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se dopočítali jiného čísla: podle nich je nutné zahrnout i servis, z něhož zákazníci firmě Patrol rovněž platí.

Úředníci vyšli ze statistiky, že nejméně 40 procent zákazníků si své připojení k hasičům nechá od firmy Patrol i servisovat – a to se ještě úředníci, jak v rozhodnutí zdůrazňují, drželi se svými propočty značně při zemi.

Když se tedy sečtou poplatky za připojení a údržbu, celková částka s jistotou přesáhne zákonem stanovených 20 milionů. Tudíž hasiči – podle závěru úřadu – jednoznačně porušili zákon.

„Tento závěr je založen na důkladném posouzení věci a plně se s ním ztotožňuji,“ potvrdil v rozhodnutí šéf úřadu Petr Mlsna a tím zamítl všechny argumenty hasičů i firmy Patrol.

Poradili právníci – špatně

Pořad Reportéři České televize na tuhle smlouvu upozornil letos na jaře. Jiří Pospíšil, jednatel firmy Patrol, tehdy reportérům přiznal, že se s generálním ředitelem hasičů Rybou zná už dlouhá léta.

„Velmi si ho vážím a známe se určitě dvacet let,“ řekl Pospíšil.

Drahoslav Ryba skončil jako generální ředitel hasičů letos v červenci, dostal pak místo takzvaného hasičského přidělence na ambasádě v Bratislavě. Nedlouho poté hnutí ANO oznámilo, že bude jeho lídrem na Vysočině pro sněmovní volby.

Nyní bývalý ředitel a poslanec Ryba ujišťuje, že na zakázku pro firmu Patrol neměl žádný vliv – vše podle něj řešilo vedení pražských hasičů a Ryba prý tuhle společnost z pozice generálního ředitele nijak netlačil.

Připustil, že do té doby žádnou podobnou zakázku formou sporné koncese hasiči nevyhlásili. A proto požádali o stanovisko externí advokáty. „A bylo úplně opačné, než jak to dnes dopadlo u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ podotkl Ryba, kterého v roce 2019 povýšil prezident Miloš Zeman do hodnosti generálporučíka.

Podobné smlouvy jako hasiči v Praze uzavřeli s firmou Patrol i kolegové v Karlovarském a v Pardubickém kraji. I tady jsou ve hře desítky milionů za připojení k pultům ochrany. Lze očekávat, že nejspíš ne nadlouho.

Generální ředitelství hasičů totiž chce po zrušení smlouvy v Praze celý systém vystavět znovu a jinak: Instituce by si samy rozhodovaly, přes koho budou na pult ochrany připojeny. Zájemci z řad firem však budou muset hasičům doložit, že na to odborně mají.

Jinými slovy – už to nebude tak, že jedna firma dostane exkluzivitu.

„Tím, že budeme stanovovat pouze dodržení nezbytných podmínek, chceme přispět k vytvoření podmínek pro volný trh v oblasti přenosu informace o požáru z objektu provozovatele na pult centralizované ochrany,“ vysvětlil mluvčí generálního ředitelství hasičů Rudolf Kramář.

Do té doby v Praze hasiči budou využívat dál služby firmy Patrol a jejího předchůdce společnosti M Connections (téhle firmě před dvěma lety hasiči smlouvu vypověděli a nahradili právě Patrolem).

„Ukončení nebo přerušení režimu dálkového dozoru by totiž pro střežené subjekty znamenalo mnohonásobně vyšší výdaje na střežení vlastními silami, ale i řadu technických a organizačních komplikací,“ řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Pokuta nikoho nezabolí

Se zmíněnou pokutou 285 tisíc přichází otázka, jestli vedení hasičů bude škodu na svém rozpočtu, vymáhat po tom, kdo byl za zakázku zodpovědný. „V této věci ještě nebylo rozhodnuto,“ nedal jednoznačnou odpověď mluvčí hasičů Martin Kavka.

Hasiči totiž ještě mají možnost se – po konzultaci s právníky – obrátit na soud, který teoreticky může rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zvrátit.

Na druhou stranu: případnému viníkovi hraje do karet čtyři roky starý judikát, kdy podle Nejvyššího soudu je v podobných případech zbytečné, aby úřadu vymáhaly pokuty udělené za špatně vypsané zakázky, protože vlastně žádná škoda nevzniká – je to jen přelévání peněz z jedné státní kapsy do druhé.

Než se tento judikát zrodil, úřady – ačkoli ne zrovna často – v některých případech pokuty opravdu po svých zaměstnancích vymohly.

„Zkoumali jsme to s právníky ze všech stran, ale ten judikát Nejvyššího soudu prolomit nejde,“ uznal Vojtěch Razima z protikorupční organizace Kverulant, který podrobně sledoval právě tuto hasičskou zakázku na připojení k pultu centralizovaného ochrany.

Hasičům vznikly v souvislosti se zrušenými smlouvami i další náklady. Na řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže si najali známou advokátní kancelář Havel Partners. Za neúspěšný spor ji zaplatili 1,4 milionu.

Reklama

Doporučované