Hlavní obsah

Video: Explodoval policejní sklad munice, město o něm vůbec nevědělo

Video z policejního vrtulníku zachytilo zásah u požáru skladu munice.Video: Policie ČR

 

Reklama

aktualizováno •

O existenci skladu policejní munice vedení Bíliny až do jeho dnešní exploze nevědělo. „Bohužel, o existenci muničního skladu na území našeho města jsme neměli vůbec žádné zprávy,“ řekla starostka.

Článek

„Neměli jsme o skladu vůbec žádné zprávy, a to nejen my, ale ani bezpečnostní rada, ani krizový štáb,“ řekla starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

„K veřejným prohlášením politicky činných osob se z principu nevyjadřujeme,“ zareagoval na starostku mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

A později i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Objekt, kde se to stalo, byl zkolaudován jako sklad munice, to znamená, v rámci toho kolaudačního procesu se toho účastnili i zástupci města,“ řekl večer Hamáček. Doplnil, že sklad má policie pronajatý od Mostecké uhelné. „Pokud paní starostka říká, že o tom nevěděla, tak jí pravděpodobně její úředníci v nějakém momentě nepředali informaci,“ dodal ministr. Na dotaz, kolik obdobných skladů policie v republice má, Hamáček odpověděl, že takovou informaci není oprávněn sdělovat.

Hasiči požár v úterý večer uhasili po čtyřech hodinách, místo budou hlídat i přes noc. Podle policie oběti na životech nejsou a nikdo nebyl zraněn.

Výbuchy se ze skladu v části Chudeřice, který má pronajatý Pyrotechnická služba Policie ČR k uskladnění munice, začaly ozývat krátce před 13:00. Hamáček v Rádiu Impuls řekl, že požár a následný výbuch se týkal muniční kobky o rozměrech 3×3 metry, od výbuchu se vznítilo dřevo, které bylo kolem. Výbuch byl rozsahem mnohem menší než událost ve Vrběticích v roce 2014.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Před šestnáctou hodinou již hasiči požár dohašovali.

Ve skladu byly podle ministra výbušniny ze zneškodňovaných nábojů. V kobce, kde hořelo, bylo asi 150 kilogramů výbušniny. Trosky doletěly do vzdálenosti zhruba 300 metrů. Událost policie vyšetřuje jako zahoření munice. „Teoreticky mohlo jít o samovznícení, ale jsme na začátku. V této fázi se nedá vyloučit nic,“ řekl Hamáček. Sklady munice v České republice jsou podle něj dobře zabezpečené.

„Prověřování okolností příčin vzniku požáru si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl Moravčík na Twitteru policie. Podle něj pokračuje ohledávání místa, objekt je uzavřen a policisté jej budou nadále střežit.

Foto: město Bílina

Exploze v Bílině.

„Evakuována byla pouze sklárna v Chudeřicích, místní firmy v Chudeřicích a MTSB. Železniční trať nakonec uzavřena nebyla, pouze komunikace v okolí,“ uvedla na Facebooku starostka Schwarz Bařtipánová.

Foto: Policie ČR

Záběr z policejního vrtulníku.

V Chudeřicích má výrobní závod mimo jiné sklárna AGC Automotive Czech. „Toho se událost nijak nedotkla, vyrábí bez jakéhokoliv omezení,“ řekl mluvčí společnosti Martin Jonáš. Evakuovat se muselo 65 lidí z odloučeného pracoviště. „Na tomto pracovišti jsme byli nuceni přerušit výrobu. Nyní čekáme na další informace záchranných složek. Omezení výroby se nijak nedotkne plynulosti našich dodávek zákazníkům,“ uvedl Jonáš.

Muniční sklad je v části Chudeřice na sever od centra Bíliny směrem na Teplice. Vede tudy silnice I/13 spojující města pod Krušnými horami. Silnice byla na vjezdu do Bíliny uzavřena, objízdná trasa vedla přes Kostomlaty nebo Braňany. V okolí se tvořily dlouhé kolony. V 18 hodin uvedlo vedení města na Facebooku, že je provoz obnoven.

Reklama

Doporučované