Hlavní obsah

Hasičům na Pyrenejském poloostrově se podařilo zbrzdit mohutné lesní požáry

Hasičům na Pyrenejském poloostrově se podařilo zpomalit postup mohutných požárů.Video: Daniel Andrisák, Reuters

 

Reklama

Portugalské a španělské úřady dnes ohlásily dílčí vítězství v boji proti lesním požárům u letoviska Gandia jižně od Valencie. Hasičům se podařilo zbrzdit pohromu, která spálila už téměř 23 500 hektarů lesa.

Článek

Portugalské a španělské úřady ve čtvrtek ohlásily dílčí vítězství v boji proti lesním požárům v oblasti Algarve, respektive u letoviska Gandia jižně od Valencie. Za pomoci buldozerů dokázali hasiči v Portugalsku během noci zastavit postup požáru, který už spálil skoro 23 500 hektarů lesa, napsala agentura AP. Ve Španělsku pomohl zastavit šíření plamenů noční mírný déšť.

Úřady zároveň varovaly, že bitva ještě nekončí. Španělští hasiči doufají, že se jim požár u Gandie, který za čtyři dny spálil plochu o rozsahu 3000 hektarů, podaří uhasit už ve čtvrtek. Na jihu Portugalska ale, jak ve středu avizoval premiér António Costa, zřejmě boj s plameny potrvá ještě několik dní.

Patricia Gasparová z úřadu civilní ochrany uvedla, že obvod požáru kolem městečka Monchique činí více než 100 kilometrů a poryvy větru by mohly způsobit další vzplanutí. V terénu je zde stále na 1300 hasičů podporovaných stovkami vozidel a osmi hasičskými letouny. Ty i ve čtvrtek pokračují v „tanečku” mezi mořem a přilehlými kopci, aby požár uhasily, napsala agentura AFP.

Lesy v turisty vyhledávané oblasti Algarve hoří už sedmým dnem, během nichž utrpělo zranění přes 40 osob a stovky obyvatel musely být evakuovány. Požár vysílá k obloze vysoké sloupce tmavého kouře, které oslabují sluneční svit na plážích populární evropské destinace. „Vzduch je plný jakési černé mlhy, složené z popela a sazí,” řekl AFP 73letý Brit Tony Sanders, který provozuje na portugalském jižním pobřeží malý penzion.

Požáry nedávno trápily také Řecko, když v červenci několik dní hořela pobřežní oblast východně od Atén. Řecká státní televize ERT nyní dva týdny po neštěstí informovala o dalších dvou obětech, čímž jejich celkový počet vzrostl na 93. Dva senioři - žena a muž - tento týden v nemocnici podlehli svým zraněním. V důsledku požáru je stále hospitalizováno 34 osob, z nichž šest je v kritickém stavu.

Reklama

Doporučované