Hlavní obsah

Hašiš, kokain, násilí. Nakupoval jsem drogy mezi berlínskými dealery

Na legendární Kreuzberg dopadá stín rozbujelé kriminality - stejně jako na zbytek německé metropole. Podrobnosti v reportáži Martina Jonáše.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

V Německu roste kriminalita. Svůj podíl na tom mají i uprchlíci.

Článek

Nikdy to nebyla klidná čvrť. Jen málokdy se tu ale návštěvníci museli po setmění bát.

Kreuzberg je celoněmecká legenda. V části Berlína, které se přezdívá malý Istanbul, má víc než třetina obyvatel kořeny jinde než v Německu. Ulice lemují stánky s kebabem, ale také bary, klubová kina a stylové obchůdky. Navzdory etnické smíšenosti, nebo právě kvůli ní a pestrému nočnímu životu, patřil Kreuzberg k nejoblíbenějším adresám v celé zemi.

Teď na něj dopadá stín rozbujelé kriminality - stejně jako na zbytek německé metropole. V Berlíně se minulý rok odehrálo přes půl milionu trestných činů. Kriminalita roste od roku 2016 obecně v celém Německu, navzdory tomu, že předtím dlouho klesala. Přibývá především násilností, sexuálních útoků a drogových deliktů.

Proč, na tom se shodnou skoro všichni - kriminalita roste kvůli obří migrační vlně, která vyvrcholila v roce 2015 a během které přišlo do Německa na půldruhého milionu lidí. Právě zločinnost mezi uprchlíky je ostatně hlavní důvod, proč v nedělních volbách slavila velký úspěch Alternativa pro Německo.

Na tom, jak moc mají uprchlíci sklony ke krimialitě, se ale neshodnou ani experti. Jisté není dokonce ani to, jestli uprchlíci páchají v průměru víc trestných činů než samotní Němci. Policejní statistiky nerozlišují mezi uprchlíky a imigranty, každá spolková země je navíc zpracovává podle jiných kritérií. Jisté je, že nejčastějšími oběťmi uprchlíků jsou jiní uprchlíci. Loupeže a výbuchy násilí jsou v přecpaných ubytovnách mezi traumatizovanými běženci velmi časté.

Reklama

Doporučované