Hlavní obsah

Haškův vliv sílí. Bývalý hejtman řeší i Hamáčkovu cestu do Moskvy

Foto: Seznam Zprávy

Po volbách v roce 2013 Michal Hašek vyjednával za zády tehdejšího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem o sestavení vlády. Pak ale lhal o účasti na lánské schůzce, což ho v dalších měsících politicky poslalo do kolen.

Reklama

Nový náměstek ministra vnitra Michal Hašek pomáhá Janu Hamáčkovi s řešením kauzy moskevské cesty. Sehrál roli komunikačního mostu mezi šéfem ČSSD a hejtmanem, který potvrdil Hamáčkův plán vycestovat do Ruska.

Článek

Lhaní kolem lánského puče postupně uvrhlo Michala Haška na několik let do politického ústraní. V posledních týdnech se však bývalý jihomoravský hejtman dere zpět k moci. Nejen že se stal náměstkem ministra vnitra, sílí i jeho vliv uvnitř sociální demokracie.

Seznam Zprávy zjistily, že někdejší premiérský aspirant pomáhá předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi s řešením aféry cesty do Moskvy. Hašek má dlouhodobě přístup na Pražský hrad k lidem v okolí prezidenta Miloše Zemana. Z vyjádření některých poslanců sociální demokracie plyne, že pro Hamáčka v současnosti Hašek představuje klíčového spojence.

Most Hašek

Když pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) před dvěma týdny Seznam Zprávám potvrdil, že ministr vnitra se skutečně chystal do Ruska vyjednávat o dodávkách vakcín Sputnik V – a to navzdory informacím, které měl ohledně útoku ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích –, byl to právě Hašek, jehož Netolický upozornil na své oznámení. Mezi Netolickým a Hamáčkem sehrál roli komunikačního mostu.

„Vnímám ho jako pravou ruku Jana Hamáčka, kterého když nechci otravovat, obrátím se na Michala Haška. Považuji to za normální a férovou komunikační cestu, kterou jsem zvolil i v případě, který nastal po mé schůzce s předsedou na vnitru,“ uvedl Netolický v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ministr vnitra v reakci na Netolického svědectví vyhodil svého stranického hejtmana z dozorčí rady České pošty. Hrozilo, že situace bude dále eskalovat. Byl to opět Hašek, kdo se měl vydat řešit situaci kolem Hamáčka do terénu. S Netolickým domluvil na tento týden schůzku, z té však podle pardubického hejtmana sešlo.

„Oficiálně nemá žádnou funkci, s výjimkou toho, že je předsedou organizace ČSSD Brno-venkov. Vše ostatní vyplývá z toho, že se stal politickým náměstkem ministra vnitra. Já mám čisté svědomí, nepiklil jsem, takže nemám problém se s Michalem Haškem, Janem Hamáčkem a dalšími bavit. Já si žádné kamufláže nevymyslel, pouze jsem pravdivě odpověděl,“ komentoval Netolický Haškovu aktuální pozici v sociální demokracii.

Haškův mocenský vzrůst zaznamenali i další politici vládní strany. „Vnímám ho jako politického náměstka ministra vnitra a tedy jeho pravou ruku. Tak ho také Jan Hamáček veřejně uvedl,“ řekla Seznam Zprávám místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová.

Hurá do Sněmovny

Někdejší statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek získal díky funkci politického náměstka i šanci na přístup k informacím takzvaně z první řady.

„Michal Hašek má jako politický náměstek přístup na jednání poslaneckého klubu, pokud o to projeví zájem. Do funkce ho instaloval vicepremiér Hamáček, je tedy i jeho nejbližším spolupracovníkem. Zda radí předsedovi Hamáčkovi i ve vnitrostranických věcech, se dá předpokládat,“ řekl Seznam Zprávám poslanec Václav Votava.

Další dva členové poslaneckého klubu ČSSD pod příslibem anonymity uvedli, že vedení strany muselo v posledních týdnech Haška přibrzdit. Podle nich začal zasahovat do agend svých kolegů. „Michal už zase působil dojmem, že řídí republiku. Rád o svém vlivu mluví a všem to tvrdí, bylo potřeba, aby ho Jan Hamáček trochu usadil,“ dodal jeden z poslanců ČSSD.

Předseda strany Jan Hamáček na dotazy redakce týkajících se role Michala Haška ve straně nereagoval. Odpovědím na zaslané otázky se vyhnul i Hašek, odeslal pouze dotazu se netýkající reakci „pozdravujte pana Netolického a pana Pocheho.“

Reklama

Doporučované